Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Camera's helpen om veiligheid te verhogen'

Geplaatst 9 nov. 2010 08:01 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:01 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De 22 geplaatste veiligheidscamera's in het Oostendse straatbeeld zijn operationeel. Een jaar na de goedkeuring door de gemeenteraad worden de binnenstad en de invalswegen volledig in beeld gebracht. Zo meldt Het Nieuwsblad.

'Het plaatsen van de veiligheidscamera's in Oostende is een van de gevolgen van het rapport De Ruyver', steekt burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) van wal. 'We beslisten om tien extra agenten aan te werven en om veiligheidscamera's te plaatsen. Dat de camera's amper een jaar na de goedkeuring al een feit zijn, bewijst dat we snel tot actie zijn overgegaan.'

In totaal staan er 22 veiligheidscamera's verspreid over drie zones: het uitgaanscentrum (9), het shoppingcentrum (7), en de invalswegen (6). 'We beseffen dat dit een Big Brother-gevoel kan geven, maar het gebruik van het camerasysteem is gedetailleerd beschreven in een sluitende interne procedure. Het toezicht op het respect voor de privacy is streng', verzekert Vandecasteele.

Handig hulpmiddel

De lokale politie noemt de veiligheidscamera's een handig hulpmiddel. 'Met het cameratoezicht willen we de leefbaarheid en veiligheid in onze stad, en in de uitgaansbuurt in het bijzonder, vergroten. De camera's hebben heel wat voordelen: ze kunnen ontradend werken, de politiepatrouilles kunnen gericht op pad gestuurd worden en beelden kunnen worden aangewend als bewijslast', zegt korpschef Philip Caestecker.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat eventuele problemen zich niet zullen verplaatsen. 'Gauwdiefstallen gebeuren nu eenmaal op drukke plaatsen, problemen in het nachtleven gebeuren in de uitgaansbuurt. We moeten niet naïef zijn: niet alle problemen zullen van de baan zijn. Maar de camera's zijn ongetwijfeld een aanvullend hulp instrument om de veiligheid te verhogen', aldus Caestecker.

Evaluatie na één jaar

Het stadsbestuur investeerde 500.000 euro in het cameraproject en houdt de deur op een kier voor nieuwe investeringen. 'Na een jaar zullen we de werking evalueren. Mogelijk investeren we in de toekomst nog in extra camera's, als dat nodig blijkt', besluit de burgemeester.

Comments