Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Bouwsector werft aan: 1.500 vacatures voor ongeschoold werk

Geplaatst 9 nov. 2010 08:02 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:02 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De bouwsector in Vlaanderen telt momenteel 2.672 openstaande vacatures, waarvan 1.557 geen studievereisten vragen, aldus de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) in Trends.

Dat betekent echter niet dat de bouw een sector is voor laaggeschoolden, maar "het betekent wel dat de bouwsector zelf grote opleidingsinspanningen doet. Interne opleiding in en door bedrijven speelt daarin een belangrijke rol."

De VCB verwijst vooral naar het instrument van de IBO (individuele beroepsopleiding in de onderneming). Daarbij wordt de werknemer op de werkplek getraind en begeleid. De werknemer krijgt een volwaardig loon, maar het bedrijf betaalt alleen een productiviteitspremie, geen loon en RSZ. Na de IBO geldt een tewerkstellingsverplichting.

Dankzij de IBO konden in 2009 1.873 mensen aan het werk in de bouw, aldus nog de VCB. De federatie vraagt dat de Vlaamse overheid ervoor zorgt dat de IBO maximale slaagkansen krijgt als inschakelingsinstrument.

Voor meer dan de helft van de bijna 2.700 vacatures in de bouwsector in Vlaanderen is geen scholing vereist. De bouw heeft wel nood aan geschoolde mensen, maar is de sector bij uitstek waar de bedrijven zelf grote opleidingsinspanningen doen, luidt het bij de Vlaamse Confederatie Bouw.

* Vacatures voor ongeschoold werk raken maar niet ingevuld

Comments