Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

"Beperkte BTW-daling vlakte gevolgen crisis voor horeca uit"

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

"In de horeca bleef de werkgelegenheid de voorbije maanden grotendeels op peil. Dat is dankzij de beperkte BTW-verlaging. Zonder waren veel meer horecazaken failliet gegaan. De crisis deed burgers en bedrijven immers besparen op horecauitgaven. Ook de kosten stegen: onder meer voor grondstoffen en producten zoals bier." Danny Van Assche van Ho.Re.Ca. Vlaanderen reageert daarmee op de cijfers van de FOD's Sociale Zaken en Economie. "De BTW verlaging vlakte de gevolgen van crisis voor de horeca uit. Om een groter effect te krijgen, is een BTW-daling zoals in de buurlanden nodig," vervolgt Van Assche.

Uit cijfers van de sector blijkt dat de werkgelegenheid in de sector stabiel bleef, ondanks het recordaantal falingen. Minder zaken en evenveel jobs: de BTW-verlaging laat levensvatbare zaken dus toe mensen aan te werven.

Ook het aantal aangegeven uren steeg licht: de werkgelegenheid 'verwit' dus ook.

Oorspronkelijk was er sprake van een BTW-daling in de horeca van 21% tot 6%, voor voedsel en drank. Uiteindelijk ging begin dit jaar een verlaging van 21% tot 12% in, enkel voor voedsel.

Ho.Re.Ca. Vlaanderen wijst er tenslotte op dat de controles van de FOD Sociale Zaken gerichter gebeuren. De minieme stijging van het aantal overtredingen valt zo te verklaren.

Comments