Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Belgische industrie smelt weg

Geplaatst 9 nov. 2010 08:02 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:02 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De voorbije 40 jaar is liefst 17 procent van onze industriële activiteit verdwenen. Op het Verenigd Koninkrijk na kalfde de industrie nergens ter wereld zo snel en massaal af als in België. Als de overheid niet dringend de handicaps voor de industriële sector wegwerkt, komt het behoud van onze welvaart in het gedrang, zeggen Geert Noels van Econopolis en de ondernemersorganisaties VKW en Unizo in Het Nieuwsblad.

Het wegkwijnen van de industrie maakt een land bijzonder kwetsbaar. Het verliest export - en dus inkomsten uit het buitenland - en wordt meer en meer afhankelijk van de binnenlandse vraag, die op haar beurt aangezwengeld moet worden door de overheid. Elke industriële job levert ook een veelvoud aan indirecte werkgelegenheid op. 'De industrie vormt de basis van de economische piramide, de basis van de welvaart. Zonder industrie dreigt verarming', waarschuwt Geert Noels van Econopolis.

Noels wijst er ook op dat de vooruitzichten voor de industrie in België weinig rooskleurig zijn. Inzake de concurrentiekracht van onze bedrijven staat België bijvoorbeeld pas op de 24ste plaats in de lijst van 26 landen. Volgens Geert Noels moet onze overheid het voorbeeld volgen van Duitsland inzake een strikter loonbeleid en hervormingen van de arbeidsmarkt.

Comments