Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

België derde productiefste land ter wereld

Geplaatst 9 nov. 2010 07:57 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:57 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De arbeidsproductiviteit in België is de derde hoogste ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van het Amerikaanse onderzoeksinstituut The Conference Board.

Alleen in Luxemburg en Noorwegen ligt het bruto binnenlands product (bbp) per gewerkt uur nog hoger, zo berichten De Tijd en De Morgen. Vorig jaar stond België nog op de vierde plaats, net na de VS.

De zeer hoge productiviteit in ons land is onder meer een gevolg van de hoge loonkosten. Omdat arbeid duur is, staan ondernemingen onder druk om hun productie te automatiseren of arbeidsintensieve activiteiten te verhuizen naar het buitenland. Dat heeft een negatieve invloed op de werkgelegenheid, maar doet de productiviteit van de resterende actieven stijgen.

De studie bevestigt dat relatief weinig Belgen een baan hebben. De gemiddelde Belg gaat vroeg met pensioen en actieve Belgen werken weinig uren. Daardoor staat België pas op de elfde plaats van de rangschikking van het bbp per inwoner.

De wereldwijde arbeidsproductiviteit is in 2009 voor het eerst in 19 jaar afgenomen, omdat de economische activiteit tijdens de recessie sterker is gedaald dan de werkgelegenheid.

Comments