Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Belgen regulariseren meer dan ooit zwart geld

Geplaatst 9 nov. 2010 08:02 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:02 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Meer Belgen dan ooit maken gebruik van de mogelijkheid om hun zwart geld uit het buitenland in eigen land weer te regulariseren. Dat blijkt volgens De Zondag uit cijfers van de FOD Financiën. Er werd dit jaar al 484 miljoen euro aangegeven, twee keer zoveel als in heel 2009 en zes keer zoveel als in 2008.

De mogelijkheid om zwart geld te regulariseren bestaat sinds 2006. De maatregel had in dat jaar veel succes, maar nadien daalde het aantal aangiften drastisch. Sinds vorig jaar is er weer sprake van een forse stijging.

'We vermoeden dat dat te maken heeft met het uitlekken van het klantenbestand van de Zwitserse HSBC-bank', stelt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

Dat de schrik er bij de zwartsparende Belg serieus inzit, blijkt uit de cijfers van dit jaar. Tot eind augustus werden al 1.688 aangiften ingediend, goed voor 484 miljoen euro, een absoluut record.

'Het afkalven van het bankgeheim in verschillende EU-lidstaten speelt hierbij een grote rol, net als de uitbreiding van de spaarrichtlijn waarbij bancaire gegevens tussen de EU-landen gemakkelijker worden uitgewisseld. Natuurlijk draagt ook de proactieve opsporing door de overheidsadministratie haar steentje bij', luidt het.

Comments