Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Baggeraars aantrekkelijkste werkgevers

Geplaatst 9 nov. 2010 07:58 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:58 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Jan De Nul op nummer 1, Deme op nummer 2: de baggerbedrijven staan dit jaar bovenaan het ranglijstje van aantrekkelijkste werkgevers van HR-dienstverlener Randstad. Dat meldt De Tijd. Derde werd Evonik Degussa, het fijnchemicaliënbedrijf met een vestiging in de Antwerpse haven.

De crisis laat zich voelen: werkzekerheid is een doorslaggevende factor, en de gemiddelde aantrekkelijkheid van de grote werkgevers lag nooit lager in de voorbije tien jaar, zo schrijft De Tijd.

Elk jaar vraagt Randstad duizenden mensen of ze zouden willen werken bij een hele lijst bedrijven, met name bij alle bedrijven met meer dan 1.000 werknemers in ons land (dit jaar 172 bedrijven). 49 procent van wie Jan De Nul kent, zou er ook 'graag' of 'heel graag' werken. Geen recordscore, maar lang niet slecht in crisistijd. Jan De Nul volgt zichzelf op als aantrekkelijkste werkgever, iets wat enkel Janssen Pharmaceutica in 2006 en 2007 voordeed. 40 procent wil wel bij Deme aan de slag, 38 procent bij Evonik Degussa.

Niet toevallig hebben deze drie bedrijven de crisis vrij goed doorstaan en scoren ze hoog op werkzekerheid. Die factor is nooit hoger ingeschat in de tien jaar dat Randstad dit onderzoek voert.

Ook de financiële gezondheid van het bedrijf wint weer aan belang. Factor drie is de werksfeer, en loon is naar de vierde plaats gezakt. Een goed evenwicht tussen werk en privé is al jaren zowat even belangrijk, als vijfde belangrijkste factor. Jobinhoud en aangeboden opleidingen vinden de respondenten dit jaar veel minder belangrijk dan andere jaren.

Opvallend ook: gemiddeld scoren de grote werkgevers maar 19,3 procent. Een forse terugval tegenover de goede jaren, toen gemiddeld ruim 26 procent werd gehaald. Het zal niet verbazen dat de bank- en verzekeringssector, die andere jaren als derde of vierde sector eindigt na de klassiekers farma, media en ICT, nu fors is teruggevallen.

Farma/chemie blijft het aantrekkelijkst. Weliswaar zitten er geen farmaceutische bedrijven in de topdrie, wat anders een jaarlijkse gewoonte was geworden, maar wel nog vier in de toptien: Pfizer, GSK, Janssen Pharmaceutica en Schering Plough (voor het eerst in het onderzoek).

Comments