Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Winkeldiefstallen blijven plaag

Geplaatst 9 nov. 2010 07:21 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:21 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De Belgische retailers lopen dit jaar 770 miljoen euro aan inkomsten mis door winkeldiefstal. Vooral door klanten worden producten gestolen. Diefstal door personeel staat voor een kwart van het verlies. Dat meldt De Tijd.

De 770 miljoen euro komt overeen met 1,36 procent van de omzet van de Belgische handelaars. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2007, toen voor 1,33 procent van de totale omzet werd gestolen. Dat blijkt uit een studie van Checkpoint Systems.

Met dat percentage bengelt België onderaan in de West-Europese ranglijst. Enkel Frankrijk doet nog slechter.

Zowat de helft (52,4%) van de 770 miljoen euro wordt gestolen door klanten. Diefstal door personeel tekent voor een kwart van het verlies (25,9 procent). De rest is te wijten aan interne fouten of fraude door leveranciers.

De verhoudingen in België liggen daarmee licht anders dan in de rest van West-Europa en de wereld. In Europa loopt het verlies door diefstal van klanten op tot 12,8 miljard euro (46,8%). Diefstal door personeel kost de winkesls 8,4 miljard euro (30,7%). Nog eens 4,4 miljard euro gaat verloren door interne fouten (16,5%), en 1,77 miljard euro (5,8%) door fraude van fabrikanten of leveranciers.

Gemiddeld wordt door een klant per incident 73,5 euro gestolen. Bij diefstal door personeel zijn de vergrijpen tot veel ernstiger. Daar gaat het per incident om een bedrag van 2.142 euro.

De meest gestolen producten zijn alcoholische dranken, verzorgingsproducten, dameskleding, parfums, dvd's en dure voeding.

De Economische Raad Oostende boog zich onlangs, samen met de hoofdcommissaris van politie, over het probleem in Oostende. Dit jaar werd er (tot nu toe) een lichte daling vastgesteld. Jaarlijks zijn er tussen de 300 en 400 gemelde gevallen van winkeldiefstal in Oostende. Het Economisch Huis Oostende verdeelt momenteel een folder met preventieve tips onder alle Oostendse zelfstandigen en winkeliers.

Comments