Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Vrouwen kunnen niet onderhandelen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De loonverschillen tussen mannen en vrouwen zijn nog steeds groot, zelfs voor identieke functies. De Amerikaanse auteur Sara Laschever leert vrouwen hun project of positie te verdedigen. Geïnteresseerd? U kunt een gratis ticket voor haar seminarie winnen via Bizz.

Het is erg nuttig om over vergelijkbare informatie te beschikken voordat u zich op de onderhandelingen stort. Hierdoor vormt u zich een beter idee van uw waarde op de markt, kunt u uw salarisniveau vergelijken, bepalen of uw profiel veelgevraagd is enzovoort. De financiële situatie van het bedrijf en het belang van uw departement kennen, is ook een niet te verwaarlozen troef.

"We hebben altijd iets te verkopen: een opleiding, jaren ervaring, een specifiek talent. En vervangen is duur. Men gaat ervan uit dat een vervanging 150% van het jaarsalaris van de persoon kost", aldus Laschever. Om haar troeven te versterken, kan een manager een nieuwe opleiding volgen, kiezen voor een andere professionele ervaring, een invloedrijke mentor vinden of haar contacten onderhouden binnen de onderneming.

Volgens Sara Laschever staat de doelstelling in rechtstreeks verband met de resultaten. "Volgens bepaalde studies zouden mannen hun doelstellingen doorgaans 30% hoger zetten dan vrouwen. Die vragen minder en krijgen dan ook minder."

Sommige boeken zijn ware bijbels geworden voor iedere onderhandelaar. Dat is onder andere het geval voor Getting to Yes van Roger Fisher en William Ury, en voor Getting Past No van William Ury.

Veel vrouwen voelen zich niet op hun gemak tijdens het onderhandelingsproces. Om het gevoel van vertrouwen en controle te versterken, kan een rollenspel met een vriend of een partner nuttig blijken. "Door zo'n oefening te doen, kunt u zich al voorbereiden op de tegenargumenten, de verbazing en… uw eigen emoties", verzekert Laschever.

Sara Laschever heeft vastgesteld dat wanneer een vrouw een agressieve onderhandelingsstijl hanteert, de resultaten minder overtuigend zijn. "Vrouwen zijn overtuigender wanneer ze vriendelijk en niet dreigend blijven", besluit ze.

Sara Laschever is op 11 december van 10.15 tot 14 uur te gast bij Food for Thought in Brussel. Stuur een mail naar feedback@bizzmagazine.be en misschien wint u een van de drie gratis tickets!

Comments