Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Vlaamse autofabrieken stellen 15.000 mensen tewerk

Geplaatst 9 nov. 2010 07:21 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:21 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

In Vlaanderen zijn er vier grote autoassemblagefabrieken: GM in Antwerpen, Ford in Genk, Volvo in Gent en Audi (vroeger VW) in Vorst. Samen zijn die vier goed voor 14.800 rechtstreekse werknemers. Onrechtstreeks voor 60.000 jobs.

GM Antwerpen: Aan de GM-fabriek aan de Noorderlaan in Antwerpen werken 2.500 arbeiders. Ze maken voorlopig alleen de Opel Astra. De fabriek heeft de voorbije maanden enkele maatregelen genomen, die het personeel troffen: zo werd de nachtploeg afgeschaft en werden enkele weken economische werkloosheid ingevoerd.

Ford Genk: Bij Ford in Genk werken 5.600 mensen, van wie 5.200 arbeiders. Negenhonderd van hen zijn tijdelijke krachten die vroeg of laat het bedrijf opnieuw zullen verlaten. Wanneer dat zal gebeuren is nog onduidelijk. Maar voorlopig gaan de zaken nog goed, zegt woordvoerder Jo Declerck. Ford Genk kampt echter ook met overcapaciteit. Dus wordt er enkele dagen -8,5 op precies te zijn- niet gewerkt en zijn de arbeiders technisch werkloos.

Volvo Gent: Bij Volvo Cars in Gent werken 4.500 mensen. Onlangs heeft de Volvodirectie bekendgemaakt dat het wereldwijd zesduizend banen wil schrappen. 250 daarvan zouden in Gent moeten verdwijnen. De Gentse fabriek draait zeer goed, zegt woordvoerder Marc De Mey. 'We kregen recent enkele nieuwe modellen.' Maar ook hier: overcapaciteit en enkele dagen economische werkloosheid voor de arbeiders.

Audi Brussel: Ongeveer 2.200 arbeiders maken in Audi Brussels, het voormalige Volkswagen Vorst, de Audi A3 en de VW Polo. In tegenstelling tot andere constructeurs heeft Audi geen economische werkloosheid ingevoerd.

Comments