Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Verdien geld, zet een gsm-mast

Geplaatst 9 nov. 2010 07:15 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:15 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De drie telecomoperatoren in ons land willen dat er de komende jaren 1.526 gsm-masten bijkomen. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws donderdag.

De operatoren hebben daarvoor een aanvraag ingediend; 441 daarvan zijn al goedgekeurd door de steden en gemeenten. Nu staan er al 6.643 gsm-masten op gebouwen of kerktorens.

'Momenteel is 99% van België gedekt voor het gewone gsm-verkeer', zegt Frédérique Verbiest van Proximus. 'Hier en daar moeten we dus nog een gaatje opvullen. Maar het grootste aantal nieuwe antennes moet er komen voor het UMTS-netwerk. Dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld mobiel te internetten met een laptop.'

De invloed van gsm-straling op de volksgezondheid is nog steeds onbekend. 'Momenteel is er geen bewijs dat die straling schadelijk is', zegt Jaak Janssens, voorzitter van de Europese Kankerpreventie.

'Maar het duurt 10 tot 15 jaar voor zo’n kanker zich ontwikkelt. Misschien ontdekken we pas over enkele jaren hoe schadelijk de antennes en gsm-toestellen wel zijn.'

Voor mensen die geen geloof hechten aan de gevaren is de plaatsing van een gsm-mast op een gebouw een mooi inkomen. De operatoren betalen stevige huurgelden. Wie interesse heeft en meer info wil, kan daarvoor terecht bij het Economisch Huis Oostende.

Comments