Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Veel meer kusttoeristen dan officieel geteld

Geplaatst 9 nov. 2010 07:16 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:16 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het belang van het toerisme aan de Vlaamse kust wordt zwaar onderschat, omdat veel overnachtingen in tweede verblijven niet worden meegeteld. Nochtans vertegenwoordigen die liefst 70 procent van alle overnachtingen aan de kust. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van het West-Vlaams Economisch Studiebureau blijkt dat de Vlaamse kust ruim 82.000 tweede verblijven telt, die in 2007 goed waren voor 27 miljoen overnachtingen. Die tweede verblijven vertegenwoordigen ruim 75 procent van de totale logiescapaciteit aan onze Vlaamse kust. Daarmee vergeleken is het aantal bedden in kampeerverblijven (15procent) en hotels (amper 2,9procent) zeer beperkt.

Maar wanneer een eigenaar naar zijn tweede verblijf aan de kust trekt, telt hij niet mee in de officiële cijfers over het kusttoerisme. Ook wanneer hij dat huis of appartement gratis ter beschikking stelt van vrienden, komt er geen overnachting bij in de officiële cijfers.

Het zijn vooral Belgen die een buitenverblijf hebben aan onze kust: liefst 90 procent van de tweede verblijven zijn in handen van Belgen. Knokke-Heist is de grote koploper met 18.000 tweede verblijven. Daarna komen Middelkerke en Koksijde met ruim 14.000 en Nieuwpoort, met ruim 8.000. In alle kustgemeenten stijgt dat aantal ook nog altijd.

Comments