Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Van Quickenborne wil sperperiode afschaffen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:15 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:15 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil de sperperiode voor de koopjes afschaffen. Hij wil daarmee tegemoetkomen aan de kritiek van Europa. De afschaffing van de sperperiode zou tegen de zomerkoopjes van 2009 een feit moeten zijn.

De Europese Commissie eist dat België het verbod op koppelverkoop opheft, dat het verbod op deur-aan-deurverkopen van meer dan 250 euro wordt afgeschaft en dat de sperperiode wordt afgevoerd. De Commissie overweegt een inbreukprocedure tegen ons land op te starten.

Minister van Ondernemen Van Quickenborne, die maandag een gesprek heeft met EU-Commissielid voor Consumentenzaken Meglena Kunevawil, wil tegemoetkomen aan de Europese kritiek. 'We zijn bereid ons te schikken naar Europa', dixit Van Quickenborne.

Hij werkt daarvoor aan een voorontwerp van wet dat rekening houdt met alle punten van kritiek vanuit Europa.

De sperperiode wordt dus afgeschaft, maar dat zal nog niet lukken tegen de komende winterkoopjes. 'Het parlement start pas in oktober en het ontwerp moet nog door het parlement. De sperperiode voor de winterkoopjes start al in november. Dat komt dus te vroeg', luidt het. Tegen de sperperiode voor de zomerkoopjes van 2009 zou de afschaffing wel een feit moeten zijn.

Zelfstandigenorganisatie Unizo heeft al gezegd dat voor haar de sperperiode niet moet worden afgeschaft. 'Het gaat hier niet om een oneerlijke praktijk, maar om een maatregel voor de bescherming van de consument', aldus de organisatie.

Van Quickenborne is het daar helemaal niet mee eens. 'Europa zegt duidelijk dat dit soort verboden in onze wet niets te maken heeft met consumentenbescherming, maar met protectionisme en het beperken van de concurrentie', stelt de Open Vld-minister scherp.

Comments