Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Tip voor ondernemers: carwash zonder water

Geplaatst 9 nov. 2010 07:15 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:15 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Je auto wassen zonder water. Het klinkt vreemd, maar A La CARte bewijst dat het kan. Aan het Kempisch Dok in Antwerpen werd bij wijze van test een auto in het sop gezet en eenzelfde, even vuile auto ingespoten met een organische zeep. De eerste werd onder handen genomen met een hoogdrukreiniger, terwijl de tweede werd schoongeveegd met een microvezeldoek. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Beide poetsbeurten leverden twee even propere wagens op. Alleen werd voor het wassen van de eerste auto 150 liter water gebruikt en voor de tweede auto geen druppel. 'Voor wagens die 'normaal vuil' zijn, is dit een goed alternatief', zegt Koen Minnenbach, bezieler van het concept. 'Een jeep vol modder die daarna enkele uren in de zon heeft gestaan, is een ander paar mouwen. Aangekoekte modder is zelfs met een hogedrukreiniger moeilijk te verwijderen.'

'Wij werken enkel met biologisch afbreekbare producten. Ons gamma bestaat uit vier verschillende zepen, namelijk voor het koetswerk, de ramen, het interieur en de velgen. En het enige water dat wij gebruiken, is voor het wassen van onze microvezeldoekjes. Dat zijn herbruikbare duurzame schoonmaakdoekjes die het vuil goed vasthouden. Wij zijn dus milieubewust over de hele lijn.'

Minnenbach startte een jaar geleden A la CARte Cleaning op als mobiel autowasbedrijf. Het telt ondertussen zeven werknemers en houdt het wagenpark van tien bedrijven proper. De onderneming werd bovendien erkend als invoegbedrijf, omdat het kansen geeft aan mensen met een grote achterstand op de arbeidsmarkt. A la CARte mag dus omschreven worden als een sociaal-economische-ecologische onderneming.

Twee weken geleden kwam Minnenbach op de proppen met zijn was-zonder-water-procédé. Drie bedrijven sprongen meteen op de kar. 'Steeds meer bedrijven hechten belang aan een milieubewust imago', zegt Minnenbach. 'Ecologische winst gaat hier ook gepaard met financiële winst. Voor een gemiddelde autowasbeurt is 200 liter water nodig. Die kostenpost hebben wij niet. Bovendien gaan wij naar de bedrijven, waardoor ze brandstof en personeelskosten uitsparen.'

Een wasbeurt zonder water voor een kleine stadswagen kost 15 euro. Voor 50 euro wordt de binnen- en buitenkant van een grote bedrijfswagen gereinigd.

Particulieren kunnen voorlopig nog niet terecht bij A La CARte. Ook de producten, waarvan de samenstelling geheim blijft, worden niet te koop aangeboden.

In Oostende is er geen dergelijke carwash. Misschien is dit een tip voor een jonge starter. Misschien ook een idee voor bedrijven met een eigen carwash.

Comments