Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Straks geen elektrotoestellen meer op containerpark?

Geplaatst 9 nov. 2010 07:21 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:21 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De gemeentebesturen dreigen ermee de inzameling van afgedankte elektro-toestellen in hun containerparken stop te zetten. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar Recupel dat een te groot deel van de kosten van de inzameling op de rug van de steden en gemeenten wil wentelen.

Elke consument heeft het al gemerkt: bij de aankoop van een elektrotoestel staat er op het kasticket een Recupel-bijdrage. Die gaat naar de vzw Recupel, opgericht door invoerders van elektrische en elektronische apparaten. Haar opdracht bestaat erin de inzameling, sortering, verwerking en recyclage van afgedankte elektrische en elektronische apparaten te garanderen.

Gemeentebesturen krijgen van Recupel een tegemoetkoming voor de inzameling van de oude elektrotoestellen op de containerparken (29 euro per ton) en voor de tijdelijke stockage ervan in afwachting van transport naar recyclagecentra (119 euro per ton).

Reële kost

De gemeenten vragen een hogere tegemoetkoming voor het inzamelen van gebruikte elektronische en elektrische apparaten. ‘De reële kost bedraagt immers geen 29 euro per ton, maar ongeveer 79 euro per ton. De gemeenten passen nu voor de inzameling nog altijd bij uit de eigen middelen, en dat is niet de bedoeling’, zegt Christof Delatter van Interafval, de koepelorganisatie van de gemeentelijke intercommunales.

Een nieuwe overeenkomst moest de gemeenten een correcte vergoeding garanderen. Maar dat lukt dus niet. De onderhandelingen tussen Interafval en Recupel zitten helemaal vast. ‘De vzw Recupel toont zich wel bereid om de vergoeding voor de inzameling op de containerparken te verhogen, maar dan wil de vzw voor de stockage van de oude toestellen niet langer 119 euro per ton, maar slechts 85 euro per ton. Tja, dat zet geen zoden aan de dijk’, legt Delatter uit.

Burger betaalt 2 x

‘Als er geen akkoord uit de bus komt, kunnen de gemeenten enkel stoppen met inzamelen op de containerparken. Blijven gemeenten toch afgedankte elektro aanvaarden, dan wordt dit juridisch aanzien als een akkoord met de huidige situatie en blijft de burger tweemaal betalen: bij de aankoop van een elektrotoestel èn bij het terugbrengen ervan op het containerpark’, zegt Delatter.

Comments