Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Sperperiode start zaterdag

Geplaatst 9 nov. 2010 07:21 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:21 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De wettelijke sperperiode start zaterdag 15 november. Zoals in de koopjeswet voorzien, is dat zes weken voor de aanvang van de winterkoopjes. Die starten op zaterdag 3 januari 2009. Tijdens de sperperiode mag de winkelier geen prijskortingen afficheren of suggereren.

De wettelijke sperperiode van zes weken voorafgaand aan de koopjesperiode moet de eerlijke concurrentie tussen handelaars vrijwaren. De sperperiode laat modewinkeliers immers toe tot voor de start van de koopjesperiode modegebonden producten te verkopen aan correcte prijzen. Hierdoor halen ze voldoende rendabiliteit om te kunnen blijven investeren in een breed en kwalitatief assortiment voor de nieuwe collectie.

Na de sperperiode kunnen handelaars eindeseizoens- en eindereeksproducten versneld uitverkopen aan echt verlaagde prijzen en desnoods met verlies. Buiten de koopjesperiode is verkopen met verlies bij wet verboden. Zowel de modebewuste consument als de betrokken winkeliers hebben bijgevolg belang bij een correcte toepassing van de koopjeswet.

Handelaars leven sperperiode na

De soldenreglementering wordt zowel op preventief als desnoods op repressief vlak goed opgevolgd door de bevoegde inspectiediensten. Ook de winkeliers leven de soldenwetgeving goed na: tijdens de sperperiode van de winter 2006/2007 werden er slechts 3,3 % overtredingen vastgesteld, vorig jaar tijdens de winter 2007/2008 daalde zelfs het aantal overtredingen tot 2,9 %.

Comments