Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Slechte weer hield vooral dagjesmensen weg van Kust

Geplaatst 9 nov. 2010 07:20 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:20 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het slechte weer heeft de voorbije zomer flink wat minder dagjesmensen naar zee gelokt: het dagtoerisme aan onze kust daalde met ruim zeven procent. De indoorkustattracties en vakantieparken deden dan weer wel goede zaken. De bezetting van de hotels hield stand.

De totale omzet van het kusttoerisme is deze zomer met 2,4 procent gedaald tegenover het jaar voordien. Volgens het West-Vlaamse toerismebedrijf Westtoer was vooral het slechte weer een spelbreker: het deed het dagtoerisme aan onze kust met ruim zeven procent dalen.

'Juli en augustus 2008 waren niet echt zonnig', zegt Pieter Koten, regiomanager Kust van Westtoerin het Nieuwsblad. 'De schoolvakantie begon fris en nat met een slechte eerste helft van juli. Vooral augustus was somber met weinig uren zonneschijn en 19 dagen neerslag. In 2007 was augustus ook geen topmaand, maar toen waren er wel dubbel zoveel zomerse dagen en zelfs één tropische dag.' In totaal kwamen in juli en augustus vijf miljoen dagjesmensen naar de kust, 381.000 minder dan in 2007.

De druilerige zomer was wél een zegen voor de all weather-attracties. 'De indoorkustattracties trokken 5,5 procent meer bezoekers dan het jaar voordien', zegt Koten. 'De openluchtattracties kenden een lichte daling van 1,8 procent tijdens dezelfde periode.' Ook vakantieparken aan de kust zijn minder afhankelijk van het weer, en ook zij deden goeie zaken: er waren 14 procent meer overnachtingen dan in 2007.

Het aantal hotelovernachtingen aan de kust daalde met 4,4 procent. 'Maar dat is niet omdat er minder vraag is naar hotelkamers', zegt Koten. 'Er zijn steeds minder hotels aan de kust, en het aantal beschikbare kamers is daardoor gedaald met 4,7 procent. Minder kamers dus, maar de bezetting hield goed stand, ondanks het mindere weer. Uit een bevraging bij 117 kusthotels blijkt dat de bezetting in juli op 72,4 procent lag, dat is hoger dan in 2007.'

De kust heeft er dus een matige zomer opzitten, maar dat kan nog goedgemaakt worden, zegt Koten. 'Het aandeel van juli en augustus in het kusttoerisme telt voor ongeveer één derde van de omzet. En dagjesmensen in juli en augustus vertegenwoordigen slechts 35 procent van het jaarvolume van het dagtoerisme aan de kust. Er kan dit jaar dus nog veel goedgemaakt worden.'

Comments