Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

pas op voor malafide domeinnaamregistreerders!

Geplaatst 9 nov. 2010 07:12 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:12 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De laatste tijd worden heel wat ondernemers door diverse firma’s gebeld met het dringende aanbod “nog snel” hun domeinnaam op het internet te laten registreren “voor het te laat is”. De firma’s in kwestie vragen voor deze “service” om en bij de 300 euro of het tienvoudige (!!!) van het normale tarief voor domeinnaamregistratie. Dat meldt UNIZO. Op deze misleidende praktijk - die veel gelijkenis vertoont met die van de malafide reclameronselaars - kan men best niet ingaan.

De malafide bedrijven achter deze agressieve praktijk maken hun slachtoffers wijs “ontdekt” te hebben dat hun domeinnaam (de naam van hun bedrijf op het web) op het punt staat geregistreerd te worden door een andere firma, waardoor de gedupeerden zelf nooit meer die domeinnaam zouden kunnen gebruiken.

Vervolgens stellen de malafide bedrijven achter deze praktijk hun slachtoffers “de oplossing” voor: zij zullen nog vlug de “bijna gekaapte” domeinnaam voor hun overrompelde slachtoffers registreren, en dat voor een tarief 300 euro, of het tienvoudige (!!!) van het normale tarief. Gaat een ondernemer – geïntimideerd door het ‘dringende’ karakter van de oproep – in op het voorstel, dan registreert de malafide beller de betreffende domeinnaam via officiële weg voor pakweg 25 euro (een marge van pakweg 10 euro op dit tarief is normaal, afhankelijk van de geboden service). Het prijsverschil, zeg maar de woekerwinst, strijkt de malafide domeinnaamregistreerder zelf op.

UNIZO wijst er op dat zogenaamde domeinnaamkaping of ‘cloacking’ juridisch verboden is. Mocht iemand al van plan zijn uw domeinnaam voor uw neus weg te kapen, enkel om u het gebruik van die naam te ontzeggen of om hem later duur aan u door te verkopen, dan kan u dit via een eenvoudige en korte procedure voor de handelsrechtbank aanvechten en de overdracht van uw domeinnaam, aan het normale tarief, opeisen. Er is dus geen enkele reden waarom u zou moeten ingaan op het “hoogdringende” aanbod van de malafide domeinnaamregistratiebedrijven.

Comments