Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Opleiding tot Biersommelier

Geplaatst 9 nov. 2010 07:12 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:12 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Steeds meer restaurants schenken bier in plaats van wijn bij de maaltijd. Om op die trend in te spelen, organiseert Syntra, de vroegere middenstandsopleiding, nu een cursus 'zytholoog'. Dat is de sommelier van het bier. Dat meldt Bart Moerman in het Nieuwsblad.

Bij garnalen drinken we al tientallen jaren Rodenbach, en bij onze mosselen lusten we een pintje. Maar voor de rest blijft bier wat weg van de restauranttafel. De jongste jaren komt daar geleidelijk verandering in. 'Bier bevat minder alcohol dan wijn, en past zo beter in de hedendaagse eetgewoontes, waarin men slechts een beperkte hoeveelheid alcohol wil nuttigen, om niet slaperig te zijn na een zakenlunch of geen problemen wil hebben bij alcoholcontroles', zegt directeur Philip Buisseret van de Belgische Brouwers.

'We hebben zo'n rijke biercultuur, en veel bieren passen uitstekend bij bepaalde gerechten', zegt Yannick Boes van het Hoger Instituut voor Bier en Gastronomie. 'Bij asperges is witbier veel lekkerder dan de meeste wijnen. Ook bij vis of wit vlees smaakt het prima. Trappisten en abdijbieren gaan perfect met wild samen. En zuurzoete bieren bij kreeft en garnalen. Het is allemaal een kwestie van de juiste smaken samen te brengen.'

Boes was vroeger directeur bij Alken-Maes. 'Wij zien steeds meer restaurants die bier serveren bij de maaltijd, en nemen daar initiatieven rond.' Zo heeft zijn instituut sinds kort een jaarlijkse 'Beer and Gastronomy Award'. Die is al uitgereikt aan restaurant De Dijver in Brugge en De Kleine Zavel in Antwerpen.

Syntra merkt hiervoor binnen de horeca een toenemende interesse, en start daarom vanaf november met cursussen in Roeselare en Hasselt. 'We richten ons in de eerste plaats tot professionelen met echte ambities op dit gebied, maar eventueel zijn ook andere mensen met een uitgesproken interesse welkom', zegt Wout Van Lishout van Syntra-Limburg. De avondcursus omvat 50 sessies van vier uur. Wie hem gevolgd heeft, weet alles over bier. Je leert er ook welke bieren best met welke gerechten gecombineerd worden, hoe ze uit te schenken enzovoort. Opmerkelijk is dat de restaurants aanbevolen wordt om het bier niet in de glazen van de brouwerij uit te schenken, maar in wijnglazen, omdat dit chiquer zou ogen.

Syntra heeft overigens nog andere horecacursussen, bijvoorbeeld om een frituur of café uit te baten, een restaurant te houden of om sommelier of wereldwijnmeester te worden. 'De cursus tot zytholoog duurt langer, omdat bier een ingewikkelder product is dan wijn', zegt Van Lishout.

Comments