Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Oosteroever krijgt bezoekerscentrum voor Noordzee

Geplaatst 9 nov. 2010 07:15 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:15 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De ingebruikname van een veerboot in 2009 is een eerste grote stap in de verdere ontwikkeling van de Oosteroever. Op die site worden onder meer een natuurgebied en een bezoekerscentrum voor de Noordzee gepland.

De aanzet voor de plannen die nu werden voorgesteld, werd door het Autonoom Gemeentebedrijf Stadshernieuwing (AGSO) van Bart Bronders al in 2004 gegeven. De omvorming van het Militair Hospitaal tot woonzone was de aanleiding. 'De projectzone strekt zich uit van aan de haven tot en met het Fort Napoleon', zegt Bart Slabbinck, coördinator van de projectgroep Oosteroever.

'Over enkele jaren zal de site waar nu windmolens gebouwd worden samen met de Halve Maandijk hersteld worden als natuurgebied en de bunkers worden ingericht voor natuurstudie', luidt het.

Maar er is meer dan enkel dit groene accent: op het Maritiem Plein komt er een nieuwe bezoekerscentrum waar alles in het teken staat van de Noordzee. Op die plaats zal ook het fiets- en voetgangersveer aankomen: een permanente verbinding die door de Vlaamse overheid zal geëxploiteerd worden met nieuwe veerboten die enkele tientallen fietsers en wandelaars per overtocht kunnen meenemen.

Een ander luik is het herstel van de Batterij Hundius uit de Tweede Wereldoorlog. 'Door dat voor het publiek open te stellen en de link te leggen met het Fort Napoleon, kunnen we de geschiedenis van de oorlogsvoering door de eeuwen heen brengen. Het wordt overigens geen kopie van het museum op Raversijde. De zeilclub krijgt ook een nieuw clubhuis', zegt Bart Slabbinck.

Op de maritieme site langs de Slipwaykaai zal het watergebonden erfgoed in de kijker gesteld worden. De combinatie van de vier recreatieve en natuurgebonden projecten moet bezoekers lokken. 'Tegen 2012 moet daar al heel wat concreet zijn', zegde burgemeester Jean Vandecasteele zijn steun toe.

Minister-president Kris Peeters prees het brede maatschappelijke draagvlak waarop de plannen kunnen rekenen, meldt Edwin Fontaine in de krant Het Nieuwsblad.

Comments