Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

,,Oostende is voorbeeld inzake erfgoedbeleid’’

Geplaatst 9 nov. 2010 07:15 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:15 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Met een bezoek en een opmerkelijke persconferentie op het stadhuis heeft Vlaams Bouwmeester Marcel Smets zijn steun betuigd aan de manier waarop Oostende de problematiek van het bouwkundig erfgoed aanpakt. Hij noemde Oostende een testcase voor heel Vlaanderen.

Marcel Smets loofde de objectieve en onafhankelijke methodiek die schepen Bart Bronders heeft laten ontwikkelen. ,,Oostende is werkelijk een voorloper in heel Vlaanderen. Voor mij is het niet nodig om alles te bewaren. Heel wat panden die op de lijst staan van waardevol erfgoed mogen wat mij betreft afgebroken worden. Ik wil alleen dat er minstens evenwaardige moderne architectuur in de plaats komt’’. Daarmee legt hij een zware verantwoordelijkheid bij de projectontwikkelaars en architecten. Marcel Smets wees erop dat teveel klasseren soms nefaste gevolgen heeft. ,,Veel beschermde monumenten staan leeg en verkrotten omdat de eigenaar geen geld heeft voor renovatie’’.

Bart Bronders, die twee jaar geleden de aanzet gaf tot een strenger en kwalitatief hoogstaander bouwbeleid, wees erop dat de onafhankelijk commissie grotendeels bestaat uit professoren en architecten en stedebouwkundigen. ,,Er is nu een objectief meetinstrument waarmee we kunnen uitleggen aan de mensen waarom een pand nooit kan verdwijnen onder de slopershamer. Beschermen is zelden een zwart-wit verhaal. Achter de gevel moet een leefbaar en bewoonbaar gebouw steken’’.

De schepen wees erop dat hij erop vertrouwt dat de commissie niet lichtzinnig zal omspringen met het eigendomsrecht. ,,Een pand is voor veel zelfstandigen soms hun pensioen als ze hun winkel stoppen. Andere mensen moeten hun huis verkopen om hun zorg op latere leeftijd te kunnen betalen. Wanneer we een sloopvergunning weigeren en verhinderen dat ze doorverkopen aan projectontwikkelaar kunnen we mensen ruïneren en hun kinderen opzadelen met een zware factuur. Daarom wil ik dat er stevige fiscale maatregelen komen om te verhinderen dat mensen die hun waardevol pand goed onderhouden op latere leeftijd niet afgestraft worden maar dat ze integendeel beloond worden door aftrekposten op hun belastingsbrief. Deze discussie wil ik op stedelijk en Vlaams/federaal niveau op gang trekken’’, aldus de SP.A-schepen.

Kopieer onderstaande hyperlink in je browser of klik in de tabel Newsflash informatie op de link bij URL.

http://nieuwsblad.typepad.com/oostende/2008/09/vlaams-bouwmees.html

http://www.rnews.be/nl/regio/wvl-8400/resultaten-actieplan-bouwkundig-erfgoed-voorgesteld/Article-1184683226347-1194458733365.html?params=primarySelectedTab%3AVideo

Comments