Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Meer macht voor de aandeelhouders

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) gaat de aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen meer inspraak geven. Dat zegt hij in De Tijd.

Vandeurzen wil de beursgenoteerde bedrijven dwingen tot deugdelijk bestuur. Een van de maatregelen die hij daarvoor wil nemen, is dat aandeelhouders gemakkelijker punten op de agenda van de aandeelhoudersvergadering zullen kunnen plaatsen. De minister zal de vennootschapswet in die zin aanpassen. Over de concrete invulling van de wijziging wordt binnen de regering nog overlegd.

De maatregel is niet geïnspireerd door de verwikkelingen rond Fortis, benadrukt het kabinet-Vandeurzen. "Het kadert in de algemene beleidskeuze van de minister om de aandeelhouders meer verantwoordelijkheid te geven en beter te informeren. We moeten absoluut het vertrouwen in onze beursgenoteerde ondernemingen opkrikken, of beter gezegd: herstellen."

De voorbije maanden nam Vandeurzen nog andere maatregelen om dat vertrouwen te herstellen, zoals het beperken van de ontslagvergoedingen voor directieleden en bestuurders. Nogal wat van de maatregelen zijn uitwerkingen van Europese richtlijnen en aanbevelingen.

Comments