Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Lenen voor huis weer goedkoper

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Geld van de bank lenen voor een woning wordt goedkoper. Dexia en KBC verlagen hun rente op woonkredieten. Fortis en Axa volgen later deze week, waardoor ook de rest van de sector moet volgen. De vaste hypotheekrente duikt zo weer onder de 5 procent.

Dexia verlaagde dinsdag zijn basisrentevoeten voor alle woonkredietformules. KBC doet er over de verschillende formules dik een kwart procent af en zet zijn woonkrediet met jaarlijks aanpasbare rente in de verf.

Het basistarief voor goede klanten staat nu op 4,69 procent. Fortis wijzigt donderdag zijn tarieven, maar kan die 'omwille van concurrentiële redenen nog niet meedelen'. Axa volgt vrijdag.

Een vaste hypotheekrente onder 5 procent is geen uitzondering meer. Volgens de adviesketen Immotheker is de gemiddelde vaste rente op de Belgische markt gedaald van 5,88 procent medio november naar 4,79 procent vorige week (quotiteit niet hoger dan 80 procent). In enkele weken tijd is er dus ruim 1 procent afgegaan.

Ondanks de aantrekkelijke tarieven is er van een stormloop geen sprake. De economische crisis creëert immers een dubbel effect: het maakt kandidaat-ontleners onzeker over hun vastgoedinvestering en doet hen bovendien speculeren op een nog lagere rente.

Comments