Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Kwart Vlaamse ondernemers overweegt carrièrewending

Geplaatst 9 nov. 2010 07:16 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:16 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Meer dan 25% van de Vlaamse zelfstandige ondernemers wil hun beroepsleven nog een wending geven, zo blijkt uit een UNIZO-enquête bij 706 zelfstandige ondernemers. Tot nu toe bestond voor die grote groep echter geen structurele loopbaancoaching. Het nieuwe loopbaancentrum voor ondernemers Zenitor, een initiatief van UNIZO en het sociaal verzekeringsfonds SVMB, biedt ook ondernemers een loopbaandienstverlening op maat.

Een Zenitor-traject start altijd met een oriënteringsgesprek. Daarbij komen thema’s zoals carrièreverloop, studieachtergrond, toekomstplannen en obstakels aan bod. Op basis daarvan adviseert de loopbaancoach een te volgen begeleidingstraject. De Vlaamse en Europese overheid subsidiëren tot 6 uur van de coaching. Tijdens een afrondend gesprek stelt de coach een actieplan op, eventueel met doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten. De Zenitor-loopbaancoaches opereren vanuit Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt en Kortrijk.

Ondernemers vinden loopbaancoaching nuttig

UNIZO bevroeg 706 Vlaamse zelfstandige ondernemers over hun behoefte aan loopbaancoaching. 37% van alle Vlaamse zelfstandige ondernemers gaf al een wending aan zijn of haar beroepsleven. Eén op vier denkt dat nog te zullen doen. En 32% vindt maar moeilijk een balans tussen werk en privéleven. Voor deze ondernemers startten UNIZO en SVMB met Zenitor. 23% van de ondernemers noemen extern professioneel advies bij loopbaankeuzes "waardevol".

Typische vragen

Ondernemers kunnen bij Zenitor terecht voor vragen zoals "Is een eigen zaak starten wel een goede keus voor mij?", "Ik zou personeel moeten aannemen maar hoe ga ik daar best mee om?", "Heb ik wel voldoende leiderscapaciteiten?", "Hoe verzoen ik werk en privé?", Hoe kan ik mijn ondernemerscapaciteiten versterken?", "Ik denk soms aan een opvolger maar kan moeilijk afstand doen van mijn verantwoordelijkheden." "Ik krijg de kans om een zaak voer te nemen, ondanks alle info twijfel ik nog. Hoe kom ik daaruit?".

Comments