Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Koks in opstand tegen Lemaire Gids

Geplaatst 9 nov. 2010 07:21 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:21 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De restaurantgids Lemaire 2009 ligt onder vuur. Zes restaurants die in de vorige editie nog een score van 9,5 op 10 kregen, staan nu gewoon niet meer vermeld, samen met tientallen anderen. 'Wij hebben ze niet bezocht en dus kunnen we hen niet vermelden', zegt de gids. 'Omdat ze chantagemethodes gebruiken', reageert een kok in de Corelio-kranten.

Sommige koks wilden al niet meer in de gids staan omdat ze die onbetrouwbaar vonden. Dat Lemaire enkel voor Franstaligen is, is ook een oude klacht. Nu voor het eerst een aparte Nederlandstalige uitgave wordt gepubliceerd, staat er op de kaft ' Nederlanstalige uitgave'.

Dat een restaurantgids een aantal goede restaurants gewoon uitsluit, is zeer merkwaardig. De verklaring van Lemaire daarvoor al evenzeer: 'Dat ze niet vermeld werden, zegt niets over de kwaliteit en het werk van de afwezigen. Maar wat is de geloofwaardigheid van een opus dat een restaurant recenseert zonder het in een recent verleden te hebben bezocht?' Geen uitleg over de reden waarom die restaurants niet bezocht werden.

Franky Vanderhaeghe, chef van het tweesterrenrestaurant Hostellerie St. Nicolas, staat niet meer in de Lemaire. Hij weet waarom. 'Als ze niet gratis mogen komen eten, krijg je geen vermelding meer', zegt Vanderhaeghe. 'Aan zulke praktijken doe ik niet mee. Dan is het gemakkelijk zo'n boek samen te stellen. Is dat nog objectief?'

Van inspecteurs van restaurantgidsen wordt inderdaad verwacht dat ze anoniem en betalend komen eten. Voor Lemaire geldt dat in elk geval niet altijd.

Stephane Buyens, de voorzitter van de 33 Meester-Koks van België en chef-kok van het tweesterrenrestaurant Le Fox in De Panne, wilde vorig jaar al niet meer in de Lemaire staan en nu zeker niet meer. 'In het voorjaar kregen de koks van Lemaire een papier met de vraag dat te ondertekenen. Met je handtekening gaf je twee mensen van Lemaire de toelating om gratis te komen eten en drinken, zonder enige beperking. Een collega uit Knokke-Heist - met een ster - heeft ondervonden wat dat betekent. Er is daar een koppel komen eten dat meer aandacht had voor elkaar dan voor het eten. Ze bleven hangen tot laat in de avond.'

Buyens heeft zijn leden dit jaar in een brief gevraagd niet in te gaan op de vraag van Lemaire. Hij heeft de nieuwe gids nog niet gezien, maar vermoedt dat aan zijn verzoek gevolg is gegeven en er dus een aantal goede restaurants niet vermeld staan. 'Een man van Lemaire kwam me vertellen dat ze 100.000 euro te kort kwamen om de gids te maken en of wij wilden helpen met gratis eten. Aan zoiets doen wij niet mee.'

Ook de voorzitter van de Jeunes Restaurateurs, Laurent Van de Vyver van restaurant Du Four à la table in Villers-sur-Lesse, heeft zijn leden dit jaar voor de tweede keer opgeroepen niet meer deel te nemen. 'Ik weet niet of iedereen daarop ingegaan is. Vorig jaar namen er toch nog deel en dat is heel jammer. Het is natuurlijk een moeilijk geval, want je mist publiciteit, maar zo kan het niet verder. Vroeger vroeg Lemaire ook al om publiciteit te maken in de gids, want anders zou je misschien geen vermelding krijgen. De gids zou beter verdwijnen.'

'Ik begrijp niet waar ze naartoe willen', reageert Laurence Wynants, de echtgenote van chef-kok Lionel Rigolet van Comme chez Soi, die ook niet meer in de gids staat. 'Ook wij hebben geweigerd hen gratis te laten eten. Dat is wel een speciale manier om een gids te maken. Dan kan iedereen eraan beginnen. Wie gelooft zo'n gids en wie koopt die nog?'

Lemaire was niet bereikbaar voor commentaar. Misschien waren ze op prospectie in het Congolese Kinshasa, want in de gids worden wel zes restaurants in Kinshasa besproken.

Comments