Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Inflatie in vijf maanden gehalveerd

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Stookolie werd afgelopen maand 20 procent goedkoper. Ook de prijs van andere olieproducten is met 7 tot 13 procent gedaald, waardoor de inflatie op jaarbasis van 3,4 naar 2,63 procent daalde. Dat meldt De Standaard.

In een maand tijd zakten de prijzen in ons land met gemiddeld 0,22 procent. Op jaarbasis verminderde de inflatie daardoor van 3,14 naar 2,63 procent, het laagste niveau sinds oktober 2007. In juli van dit jaar piekte de inflatie op 5,91 procent, sindsdien is de index maand na maand gezakt, goed voor een gemiddelde daling van de prijzen met 1,44 procent.

Tijdens de eerste helft van het jaar werd de inflatie opgestuwd door de olieprijs. Een vat ruwe olie kostte einde juli meer dan 145 dollar. Sinds de zomer zijn de prijzen gedaald tot nog ongeveer 40 dollar. En dat blijft niet zonder gevolgen voor het algemeen prijsniveau.

Vooral stookolie werden afgelopen maand fors goedkoper. Gemiddeld kost een liter nu 20 procent minder dan midden november, toen de prijs ook al 13 procent lager lag de maand daarvoor. Benzine en diesel werden respectievelijk 7 en 10 procent goedkoper, na prijsdalingen van 11 en 9 procent in november. LPG werd na een prijsdaling van 19 procent in november, nog maar eens 13 procent goedkoper.

De prijs van aardgas, die bepaald wordt door langetermijn contracten en daardoor ook viel minder steeg tijdens de eerste helft van het jaar, ging nu al de zevende maand op rij omhoog, deze keer met 7 procent. De prijzen van elektriciteit bleven dan weer nagenoeg stabiel.

Verder werden ook buitenlandse reizen 7 procent duurder en herstelde de prijs van vakantiedorpen, die na de herfstvakantie met 23 procent was gezakt, zich ongeveer tot het niveau van oktober. Tenslotte werden ook verse groenten 5 procent duurder. Per saldo leidden al die prijsbewegingen tot een prijsdaling van 0,22 procent, wat een prijsniveau opleverde dat gemiddeld 2,63 procent hoger ligt dan een jaar geleden.

De kerninflatie, waarbij in ons land geen rekening wordt gehouden met de prijzen van benzine, diesel, tabak en alcohol, bedraagt nu 3,54 procent, tegen 3,89 procent in november en 4,8 procent in oktober. Het is al de derde maand op rij dat de kerninflatie hoger ligt dan de algemene inflatie, een bewijs dat de olie- en voedselprijsstijgingen van de eerste jaarhelft nog steeds doorwerken in de prijzen van heel wat andere producten.

De gezondheidsindex, die in ons land de indicator voor de kerninflatie is, klom tot 111,24, waarmee de daling van november nagenoeg volledig werd weggeveegd. Het rekenkundig gemiddelde van de index van de jongste vier maanden bedraagt nu 111,19 punten. De spilindex van het openbaar ambt en van de sociale uitkeringen is vastgelegd op 112,72 punten en werd dus niet overschreden. Volgens de jongste prognoses van het Planbureau zal dat pas in september volgend jaar gebeuren, mogelijk zelfs later, want de inflatie daalt sneller dan de planningorganisatie voorzien had.

Comments