Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Impulsshopping doet Oostende beter werken dan Antwerpen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De economische crisis treft vooral de hotel- en interimsector. Dat blijkt uit een enquête die het Economisch Huis afnam bij 50 bedrijven en kleinhandelaars. 'Toch denken de meeste ondernemers er niet aan om personeel te ontslaan. Interimkrachten en extra’s in de horeca vallen wel weg en dat zal effect hebben op de werkloosheidscijfers', zegt schepen Bart Bronders.

Het Economisch Huis vroeg vijftig bedrijven en kleinhandelaars in Oostende of ze de economische crisis voelen en hoe ze de toekomst zien.

'De algemene conclusie is redelijk optimistisch. De meeste bedrijven zien geen reden om in de toekomst vast personeel te ontslaan', zegt schepen en voorzitter van het Economisch Huis Bart Bronders (SP.A).

Restaurants zien een lichte terugval, maar de personeelsbezetting blijft grotendeels gelijk. Opvallend is dat Oostendenaars vandaag meer belegde broodjes eten, want de broodjeszaken scoren beter dan andere jaren. Daarnaast stellen dagbladhandelaars een dalende verkoop van lottobiljetten vast, en zullen kledingzaken minder investeren in nieuwe collecties, omdat ze een lagere verkoop vrezen na de kerstvakantie.

Op Plassendale zijn de bedrijven voorzichtig optimistisch met in totaal 62 nieuwe vacatures in 2009. De rust- en verzorgingssector en de ziekenhuizen zien hun investeringen moeilijk te financieren, maar stellen tegelijkertijd een personeelsgroei voorop.

Het ergst getroffen is de hotel- en interimsector. Schepen Bronders verduidelijkt: 'De hotels kenden een redelijk voorjaar en zomer, maar het najaar is slecht. De investeringen in deze sector zijn enorm zwaar, waardoor zeker familiebedrijven het niet gemakkelijk hebben. Dit zou in de toekomst ook gevolgen kunnen hebben voor het personeel. Daarnaast krijgt ook de interimsector klappen omdat veel bedrijven minder een beroep doen op interimkrachten', aldus Bronders.

Toch evalueert het Economisch Huis de resultaten positief. 'We hadden erger verwacht. Sommige bedrijven of kleinhandelszaken zien een terugval, anderen doen het beter. Ook de voorspellingen lopen uiteen, maar over het algemeen hoeven de werknemers niet te vrezen. We stellen bovendien vast dat bedrijven en winkels in andere steden als Gent en Antwerpen de crisis meer voelen. In Oostende heerst er nog altijd een vakantiegevoel die leidt tot impulsshopping', besluit schepen Bronders

Comments