Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Helft studenten klust bij

Geplaatst 9 nov. 2010 07:20 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:20 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De helft van de studenten hoger onderwijs klust tijdens het academiejaar bij. Dat doen ze om hun studiekosten te betalen, maar vooral om hun sociaal leven te bekostigen. Want uitgaan en shoppen, dat kost geld. Dat meldt De Standaard.

Hoe ouder de student, hoe vaker hij een bijverdienste heeft. Gemiddeld werken studenten 9,2 uur per week en verdienen ze daarmee 341,1 euro per maand. Ze lijken dus economisch zelfstandiger te zijn dan hun voorgangers. Hogeschoolstudenten (55,7 procent) doen dat iets vaker dan universiteitsstudenten (40,6 procent).

Dat alles blijkt uit een enquête van het studiebureau Ivox bij ongeveer duizend studenten in opdracht van De Standaard . 'De jongste jaren blijft het aantal studenten dat buiten de zomer een job zoekt, in stijgende lijn gaan', zegt Ellen Meyens van het uitzendbedrijf Start People, dat in de grootsteden kantoren heeft die op deze doelgroep mikken.

Maar ook de jobdiensten van de universiteiten en hogescholen krijgen tijdens het jaar steeds meer studenten over de vloer. 'De redenen zijn uiteenlopend', zegt Robert Mendonck van de jobdienst van de Ugent. 'We hebben studenten die moeten werken om te overleven, omdat hun ouders krap bij kas zitten maar net naast een studiebeurs grepen. Maar we zien ook vaker studenten die er thuis goed voor zitten, maar werken om hun gsm-factuur of rondjes op café te betalen.'

'Studenten willen van alles proeven en op geen enkel vlak op hun levensstandaard inboeten. Dat vraagt veel geld, maar ouders willen dat niet zomaar meer op tafel leggen', aldus nog Meyens. 'Een tendens die wij steeds vaker zien opduiken, is dat de student van thuis een basisbudget krijgt om zijn studies te bekostigen, maar alles wat daar bovenop komt, zelf moet betalen.'

Die vaststelling ligt ook in de lijn van onze enquête. Slechts 14 procent van de studenten geeft aan te moeten werken om zijn studies (inschrijvingsgeld, cursussen en handboeken…) zelf te betalen. Bijna de helft daarentegen heeft een studentenjob om zijn 'sociaal leven' te kunnen financieren. Ook naar reizen (11,7 procent), kledij (5,7 procent) en tankbeurten (12 procent) gaat veel geld.

Jongens werken even vaak als meisjes, maar de motivatie is anders. Jongens gebruiken het geld vooral om uit te gaan, meisjes besteden opvallend meer aan kledij, maar ook aan de huur van hun kot.

Studenten mogen buiten de zomervakantie 23 dagen aan een gunstig rsz-tarief werken, maar zijn - net als de bedrijven - vragende partij om dat gevoelig te verhogen.

Comments