Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Groeiritme Belgische economie vertraagt voort

Geplaatst 9 nov. 2010 07:12 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:12 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De Belgische economie is in het tweede kwartaal met slechts 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Dat hebben de Nationale Bank van België en het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) woensdag bekendgemaakt.

Daarmee ligt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) nog lager dan bij de eerste raming eind juli (0,3 procent). Het is de traagste bbp-groei sinds het eerste kwartaal van 2005.

Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 1,9 procent. Ook dat is een herziening: in de eerste raming over het tweede kwartaal was de economische groei op jaarbasis geschat op 2,0 procent. De 1,9 procent vertegenwoordigt de traagste groei sinds het derde kwartaal van 2005.

Dit betekent 'opnieuw een groeivertraging', aldus de Nationale Bank. Sinds het eerste kwartaal van 2007, toen er een groei was van 3,2 procent op jaarbasis, is het groeiritme van de economie elk kwartaal afgenomen, nu dus voor de vijfde keer op rij. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de economische groei op jaarbasis 2,2 procent.

De toegevoegde waarde bleef het voorbije kwartaal toenemen in de diensten, maar verminderde in de industrie en de bouw. De binnenlandse vraag ondersteunde de economische groei, met stevige investeringen door de ondernemingen en een lichte stijging van de consumptie-uitgaven van gezinnen. De investeringen in woongebouwen namen licht af.

De buitenlandse vraag droeg niet bij tot de economische groei. Zowel de uitvoer als de invoer van goederen en diensten nam af tegenover het voorgaande kwartaal.

Het aantal werknemers nam in het tweede kwartaal toe met 0,3 procent. Op jaarbasis betekent dit een stijging met 1,8 procent of 77.000 werknemers.

Comments