Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Fors debat over blokkades Carrefour

Geplaatst 9 nov. 2010 07:21 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:21 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De vakbondsacties bij de distributieketen Carrefour afgelopen week hebben dit weekend een debat in gang gezet over de legitimiteit van blokkades. De vakbonden, bij monde van Marc Leemans van ACV, benadrukken dat blokkades nodig zijn omdat werknemers 'onder druk gezet worden om toch te gaan werken'. Roger Blanpain, Leuvens emeritus hoogleraar arbeidsrecht, noemt blokkades dan weer 'onwettelijk'. Tijdens een debat in de Zevende Dag bleek dat werkgevers en vakbonden niet van hun standpunt afwijken.

Het debat kwam er na de recente sociale conflicten bij Carrefour, waar de deurwaarder acties tegen de slechtere arbeidsvoorwaarden in de nieuwe vestiging te Brugge aan verschillende andere warenhuizen brak. De directie van Carrefour liet weten dat ze het recht op staken respecteert, maar niet het oprichten van blokkades die werkwilligen en klanten de toegang tot de winkels ontzeggen.

Het optreden van deurwaarder en politie leidde in Ninove tot het administratief aanhouden van een dertigtal vakbondsmilitanten. Carrefour wijst alle verantwoordelijkheid daarover af. 'De vakbonden waren met de politie overeengekomen dat ze de parking van de winkel niet zouden blokkeren. Toen ze dat uiteindelijk wel deden, is de politie tussengekomen. Dat heeft niets te maken met ons, het gaat over een akkoord tussen bonden en politie', aldus een woordvoerder.

Volgens Blanpain brengen dergelijke acties jobs in gevaar omdat investeerders afkerig zijn van dergelijke praktijken. Hij noemt blokkades zelfs onwettelijk en meent zelfs dat de vakbonden kunnen veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding.

Tijdens de Zevende Dag werd Blanpain bijgetreden door Philippe Muyters van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA, die benadrukte dat elke werkwillige moet kunnen werken. Muyters stelde ook dat de werknemers van de Carrefour in Brugge hun arbeidsvoorwaarden aanvaard hebben.

Marc Leemans van het ACV verdedigde dan weer de blokkades. Hij stelt dat de gerechtelijke acties eerder het sociaal conflict voeden dan dat ze bijdragen tot sociaal overleg.

Comments