Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Filip Van Maestrichtplein krijgt meer groen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:15 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:15 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het Filip van Maestrichtplein wordt heraangelegd. Het concept van de site wijzigt ingrijpend. De plaats krijgt een echt pleinfunctie, met speeltuigen en rustplekken en meer groen. Dat meldt Dany Van Loo in Het Nieuwsblad. Het stadsbestuur antwoordt met een ambitieus plan op vragen van de buurt.

Eli Devriendt, landschapsarchitect bij de stedelijke groendienst, lichtte het voorontwerp toe op een infovergadering voor de buurt. 'Er komen enkele ingrijpende wijzigingen aan het plein. Belangrijk is wel dat de drie grote platanen op het verhoogde plateau blijven.

Voertuigen die uit de Amsterdamstraat komen, zullen niet meer rechtdoor kunnen rijden, want tussen de achterzijde van de kerk en de groene zone komt een arduinen verharding zoals aan de Stefaniesquare aan de Koninginnelaan. Die plaats krijgt een pleinfunctie met onder meer speeltoestellen en rustplaatsen.

We opteren er verder voor om het groen op het plein te vermeerderen door de huidige boorstenen rond het verhoogde plateau weg te nemen en te vervangen door een aflopend talud in gazon. Dat zal het groene gedeelte meteen meer toegankelijk maken. Qua materialen voor rijweg en voetpaden kiezen we voor wat we in de Antwerpen- en de Gentstraat gebruikten, aldus nog Devriendt.

Sommige bewoners vroegen om erover te waken dat de pittoreske art decosfeer niet verdwijnt en anderen wezen dan weer een hondentoilet resoluut van de hand.

Guy Servaes, voorzitter van Dement. 'De renovatie van dit plein kan de juiste hefboom zijn voor de opwaardering van de wijk en zal ook het sociale weefsel onder de buurtbewoners versterken. Het zal wellicht ook een positieve invloed hebben op de verdere aanpak van de verwaarloosde, maar karakteristieke panden rond en in de omgeving van het plein.'

Comments