Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Duidelijk Masterplan voor toekomst Hendrik Baelskaai

Geplaatst 9 nov. 2010 07:15 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:15 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Uit plannen van Haven Oostende blijkt dat er langs het Visserijdok plaats zal zijn voor wonen, bedrijven, handel en kantoren. Havenvoorzitter Johan Vande Lanotte (SP.A) pareert de kritiek van de vzw Oostendse Oosteroever en zegt niet bang te zijn van een referendum. Hij neemt een duidelijk, toekomstgericht plan opgemaakt in samenwerking met toparchitect- en urbanist Bob Van Reeth.

'In drie plannen voor de haven en het stedelijk gebied Oostende, die door de Vlaamse regering zijn goedgekeurd, wordt bevestigd dat de bestaande ruimte intensiever moet gebruikt worden. We hebben dus wel degelijk een globale visie voor de Oosteroever, met behoud van de industrie, recreatie op Duin en Zee, milieuontwikkeling in de duinenzone en een maximale benutting van de bestaande ruimte.' Dat zegt havenvoorzitter Johan Vande Lanotte.

Vande Lanotte wijst er ook op dat het Visserijdok niet gedempt wordt. 'We reduceren het van 700 naar 400 meter. Toen het werd gebouwd waren er 235 Oostendse vissersboten, vandaag zijn er maar 35 meer. De visserij kan perfect verder met een kleiner dok’, zegt hij in de krant Het Nieuwsblad aan Edwin Fontaine.

Volgens Vande Lanotte komt het protest vooral van diegenen die wonen op de zone waar straks haventerreinen komen. Bovendien merkt hij op dat het dok gedempt wordt voor de toenemende ro-ro-trafiek in de haven. 'De voorhaven blijft voor trafiek en visserij, terwijl de achterhaven voor tewerkstelling moet zorgen. In dat plan richten we de Baelskaai vanaf de Liefkemoresstraat in als een zone voor stedelijke ontwikkeling.'

Bob Van Reeth tekende de contouren uit en die voorzien op de plaats aan het water aan het gedempte dok geen containers, maar een woon- en kantoorfunctie. 'Niemand zal dus uitkijken op een muur van containers, ook al omdat deze trailers in Oostende nooit hoger dan twee op elkaar gestapeld worden. Langs de Baelskaai komt een zone voor wonen, handel en industrie.' Van Reethe werkte samen met Haven Oostende en het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsvernieuwing meer dan twee jaar aan de plannen.

Onderaan komen bedrijven en erboven volgen kantoren. 'Maar achteraan is er plaats voor wonen. We starten nu met de eerste fase en verwachten dat de hele renovatie wel tien jaar kan duren', aldus Vande Lanotte. Het mogelijke referendum ziet hij niet als een dreiging. 'We moeten uitleggen wat de toekomst is van Oostende. De tegenstanders hebben het vooral over het verleden. Ik zal wel met plezier de toekomstvisie uitleggen.'

Comments