Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Belgische werknemer verdient gemiddeld 2.739 euro

Geplaatst 9 nov. 2010 07:21 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:21 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het gemiddelde bruto maandloon van een Belgische loontrekkende die voltijds werkt, bedroeg in 2006 2.739 euro. Tien procent verdient maximaal 1.701 euro bruto per maand en nog eens tien procent verdient minstens 4.109 euro bruto per maand.

Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economisch Informatie van de FOD Economie. Wie veel wil verdienen, zoekt best een job in de petrochemische nijverheid, de best betalende tak van de economie. In kapsalons, wasserijen en schoonheidsinstituten worden gemiddeld de laagste lonen uitbetaald.

De best betaalde functie is weggelegd voor bedrijfsleiders, die bruto gemiddeld 6.774 euro per maand verdienen. Bij de slechtste verdieners zijn gezinshelpers en schoonmakers. Hun gemiddeld loon bedraagt 1.823 euro bruto.

Diploma

Hoe hoger de scholingsgraad, hoe hoger het maandloon. Wie alleen een diploma lager secundair onderwijs bezit, verdient ongeveer 17,5 procent minder dan de gemiddelde werknemer.

Een diploma hoger onderwijs levert over het algemeen een maandloon op dat boven het gemiddelde ligt. Ook binnen het hoger onderwijs geldt de regel: hoe hoger het diploma, hoe hoger het salaris. Werknemers die een doctoraat hebben behaald, ontvangen een loon dat 92 procent boven het nationale gemiddelde ligt.

Brussel

Ook de plaats van tewerkstelling een impact te hebben op het salaris. De hoogste gemiddelde lonen worden betaald in Brussel, waar een loontrekkende bijna 14 procent meer verdient dan het nationaal gemiddelde.

Ook in de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en in Antwerpen liggen de lonen hoger dan gemiddeld. De laagste salarissen worden uitbetaald in de provincie Luxemburg, gevolgd door de provincies Henegouwen en West-Vlaanderen.

De cijfers van deze studie hebben betrekking op ondernemingen met minstens tien werknemers. Bepaalde sectoren, met name de landbouw, de visserij en het openbaar bestuur, werden niet opgenomen in de studie.

Comments