Haven ontvangt langste schip ooit

Geplaatst 9 nov. 2010 07:37 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:37 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het cruiseseizoen is gisteren van start gegaan met de komst van de 'Deutschland', het langste schip dat Oostende ooit is binnengevaren. Vandaag wordt de Seabourne Pride verwacht in de haven. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De Deutschland vaarde maandag rond 6 uur vanuit Londen de haven van Oostende binnen en lag aangemeerd aan de Cruisekaai achter het station. Het cruiseschip is met zijn 174,5 meter het grootste schip dat tot nog toe de haven heeft aangedaan. Het schip behoort toe aan de rederij Peter Deilmann Cruises en biedt ruimte aan 513 gasten.

'De cruisemarkt is qua volume niet zo belangrijk voor de Oostendse haven', zegt Paul Gerard, gedelegeerd bestuurder van het autonoom gemeentebedrijf Haven Oostende in Het Nieuwsblad. 'Het cruiseseizoen loopt in het voorjaar en in het najaar waarin we in totaal een vijftiental schepen ontvangen. Dat is niks in vergelijking met de dertien ferry's die per dag Oostende binnen-, en buitenvaren.'

Hij wijst wel op andere belangrijke troeven van de cruisemarkt. 'Dergelijke schepen zijn belangrijk voor het imago van de stad. Voor de mensen is het prachtig om cruiseschepen te zien binnenvaren. Bovendien brengen de schepen heel wat passagiers naar Oostende. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de passagiers niet deelneemt aan georganiseerde excursies en ter plaatse blijft. In ons geval betekent dat dat die mensen Brugge bezoeken of in Oostende gaan wandelen en winkelen', zegt Gerard.

De havenbaas hoopt in de toekomst nog meer cruiseschepen te mogen ontvangen in Oostende. 'Oostende heeft een goede reputatie op het vlak van ontvangst van cruiseschepen. Tot ons groot jolijt stellen we vast dat heel wat klanten en passagiers terugkeren naar Oostende.'

'De cruisemarkt op de Noordzee kent echter vooral schepen tot 200 meter, die wij met de huidige haventoegang niet kunnen ontvangen. De komende maanden moet de haventoegang breder gemaakt worden, waardoor we ook grotere schepen zullen kunnen ontvangen. Dat zal nieuwe perspectieven openen, waar we zeker zullen op inspelen. De cruisemarkt betekent ongetwijfeld een toeristische meerwaarde voor de stad', aldus nog Gerard.

De Deutschland verliet gisteren rond 21 uur de Oostendse haven richting Amsterdam om plaats te maken voor een ander klasseschip. Vandaag wordt rond 7 uur immers de Seabourn Pride in Oostende verwacht. Het schip weegt 10.000 ton, is 134 meter lang, 19 meter breed en heeft een diepgang van vijf meter. Aan boord kunnen maximaal 204 passagiers en 150 bemanningsleden meereizen. Het schip zal aangemeerd blijven in Oostende tot 18 uur.

Comments