Groen licht voor tweede fase Thorntonproject

Geplaatst 9 nov. 2010 07:38 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:38 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het schepencollege heeft het licht op groen gezet voor de tweede fase van het Thorntonproject. De komende drie jaar zullen er 48 windmolensokkels uit de grond rijzen op de site Halve Maan.

Oostendenaars en toeristen mogen zich de komende jaren opnieuw aan een schouwspektakel verwachten op de Oosteroever. Het Oostendse schepencollege heeft deze week immers het licht op groen gezet om de tweede fase van het prestigieuze windmolenproject op de Thorntonbank aan te vangen, zo schrijft Het Nieuwsblad.

In een eerste fase werden al zes windmolens in zee gerealiseerd. De komende drie jaar worden er 48 nieuwe sokkels gerealiseerd op de site Halve Maan. De eerste sokkels worden verwacht vanaf december.

'Tot nu toe hadden we een vergunning van het stadsbestuur om zes sokkels te realiseren op de site. Dat gebied werd nu uitgebreid, zodat we tot achttien sokkels tegelijkertijd kunnen bouwen. Dat vergt nieuwe voorbereidingswerken, want we moeten meer funderingspalen plaatsen om het extra gewicht te kunnen dragen. Niet onlogisch, als je bedenkt dat een sokkel 3.000 ton weegt', zegt Filip Martens, gedelegeerd bestuurder van C-Power.

Wie goed kan tellen, merkt dat het totale aantal windmolens voor het Thorntonproject gedaald is van 60 naar 54 stuks. 'Dat komt doordat er intussen een nieuwe generatie windturbines op de markt is. De laatste 24 turbines zullen een vermogen hebben van 6,15 in plaats van 5 MegaWatt, waardoor we de vooropgestelde 300 MegaWatt bereiken met zes turbines minder', verduidelijkt Filip Maertens.

De eerste zes windmolens op de Thorntonbank zijn intussen allemaal operationeel. De laatste turbine is actief sinds begin deze maand. De eerste groene energie werd al opgewekt begin januari.

'De eerste fase was een demonstratiefase. Nu we vaststellen dat alles werkt, zijn we klaar voor de volgende fases. In fase twee zullen tussen 2009 en 2011 zo'n 24 windmolens gerealiseerd worden. Het project kost 400 miljoen euro en is goed voor 3,5 miljoen werkuren. In een laatste fase worden dan nog eens 24 windmolens gebouwd en in zee geplaatst. We hopen het hele project af te ronden in 2013', zegt Filip Martens.

Het kostenplaatje van het hele Thorntonproject wordt geschat op ruim 850 miljoen euro. Er zijn meer dan honderd partners betrokken in het project. De 54 windmolens moeten tegen 2013 in totaal 600.000 mensen van elektriciteit voorzien.

Comments