Gemiddelde Belg verdient bruto 2.837 euro

Geplaatst 9 nov. 2010 07:46 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:46 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De hoogste lonen worden uitbetaald in de petrochemie (4.303 euro), terwijl men in de horeca gemiddeld het minst verdient (2.075 euro). Dat blijkt uit cijfers die de FOD Economie maandag bekend maakte, zo schrijft Het Nieuwsblad.

De analyse is gebaseerd op loongegevens uit oktober 2007. Alle vermelde bedragen slaan op bruto-maandlonen van voltijdse werknemers uit de privé-sector, met inbegrip van periodieke premies (zoals voor nacht- of weekendwerk) maar zonder vakantiegeld of eindejaarspremie.

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

1. Het gemiddelde bruto maandloon van een voltijds werkende Belg bedroeg in 2007 2.837 euro. In 2000 lag dat loongemiddelde op 2.293 euro. In de tussenperiode van zeven jaar zijn de lonen met gemiddeld 23,7 procent gestegen.

2. Tien procent van alle werknemers verdient minder dan 1.807 euro per maand. Een op de vijf van de loontrekkenden krijgt elke maand maximaal 2.009 euro uitbetaald. (zie grafiek)

Aan de andere kant van de ladder, bij de grootverdieners, kan tien procent van alle werknemers op meer dan 4.214 euro per maand rekenen.

3. Met een gemiddeld maandloon van 7.624 euro gaan de bedrijfsleiders met het hoogste loon lopen. Hun salaris ligt 169 procent (of ruim tweeënhalf keer) boven het nationaal loongemiddelde. Ook kaderleden en beoefenaars van intellectuele beroepen, zoals juristen en account managers, verdienen goed.

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich het horecapersoneel, dat met 1.899 euro de laagste maandlonen verdient. Om hetzelfde maandsalaris te ontvangen als een bedrijfsleider, moeten de werknemers in de horeca gedurende vier maanden arbeid presteren. Ook gezinshelpers en schoonmakers ontvangen een loon dat meer dan 30 procent onder het nationale gemiddelde ligt.

4. Bedrijfsleiders verdienen niet alleen het meeste, ze zagen hun loon sinds 2000 procentueel ook nog eens het sterkste toenemen (zie tabel). In de top-vijf van beroepen met de hoogste loonstijging sinds 2000 staan ook minder verdienden groepen als het horecapersoneel en warenhuiskassiersters.

5. In 2007 werden de hoogste lonen uitbetaald in de petrochemische nijverheid. Met een bedrag van 4.303 euro ligt het salaris er 52 procent (of de helft) boven het nationaal gemiddelde. Ook bij de energiebedrijven, de chemische nijverheid en de financiële instellingen ontvangen de werknemers een relatief hoog salaris.

De laagste lonen worden uitbetaald in hotels, restaurants en drankgelegenheden, waar het salaris 27 procent onder het nationale gemiddelde ligt en slechts de helft bedraagt van het maandloon dat in de petrochemische nijverheid wordt uitbetaald. Ook in de detailhandel ligt het gemiddelde loon meer dan 25 procent onder het nationale cijfer.

Tussen 2000 en 2007 gingen de lonen het meest omhoog in de sector van post en telecommunicatie (+28,4 procent). In de vastgoedsector was er een loonstijging met 26,6 procent.

6. Wie in Brussel werkt, heeft het meeste kans op een hoog loon. De lonen in Brussel liggen gemiddeld 15 procent hoger dan het nationale gemiddelde. Ook in Waals- en Vlaams-Brabant en in Antwerpen liggen de lonen boven het gemiddelde. Werknemers in de provincie Luxemburg moeten het stellen met een loon dat 16 procent lager ligt dan het Belgische gemiddelde. Ook in West-Vlaanderen liggen de lonen 10 procent lager.

Comments