Geen promotie voor zwaarlijvige vrouwen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:37 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:37 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Vrouwen met overgewicht worden minder gekozen voor topfuncties dan zwaarlijvige mannen. Mannen daarentegen halen zelfs voordeel uit hun zwaarlijvigheid bij de zoektocht naar een topbaan. Dat blijkt uit een analyse van dertig onderzoeken door Mark Roehling, professor aan de universiteit van Michigan.

Die analyse wees uit dat discriminatie wegens zwaarlijvigheid een invloed heeft op alle aspecten van het werk: van het verwerven van een baan, tot de hoogte van het salaris en de kans op promotie. Zo zou ongeveer 60 procent van de mannelijke directeuren met overgewicht te kampen hebben. Maar slechts 22 procent van de vrouwelijke leiders was te zwaar. Ook worden mensen met obesitas op de werkvloer bestempeld als lui en onverzorgd, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Toch kregen vrouwen de meeste kritiek omdat zij negatieve gedachten zouden uitstralen. De prestaties van corpulente vrouwen worden ook ondergewaardeerd, zo blijkt uit de studie.

Cort Rudolph, onderzoeker aan de Wayne State University, presenteerde vorig jaar al een analyse over het onderwerp. ‘Discriminatie komt het vaakst voor bij de selectieprocedures. Omdat de werkgevers de sollicitant nog niet goed kennen, worden ze beïnvloed door vooroordelen en zijn ze geneigd af te gaan op stereotypen’, stelt hij in de krant.

Eerder onderzoek toonde al aan dat zo’n 90 procent van de leidinggegevenden liever een slanke persoon dan een zwaarlijvige zou aannemen met dezelfde kwaliteiten. Ook zou er een loonkloof bestaan tussen slanke en dikkere vrouwen. Jacques Herman van het rekruteringsbureau Randstad zegt dat hoewel we in een wereld van perceptie leven, zij niet deelnemen aan discriminatie op basis van uiterlijk.

Comments