Garanties voor personeel bij overname vismijn door Urk

Geplaatst 9 nov. 2010 07:24 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:24 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Er zullen garanties zijn voor het personeel bij de overname van de Oostendse vismijn door Urk. Dat heeft vismijnschepen Yves Miroir (SP.A) gezegd aan reders die werden gehuldigd voor de besomming, meldt Het Nieuwsblad.

'Dalende visprijzen door het op de markt brengen tegen dumpingprijzen van vreemde vissoorten zoals Victoriabaars en de gestegen mazoutprijs zorgden voor minder aanvoer en besomming. Gelukkig is er een kentering merkbaar sedert december', analyseerde Miroir. Hij wees er op dat Oostende al 2 van de 4 lopende processen en procedures over financiering en werking had gewonnen en zag goede vooruitzichten voor die schepen die werden omgebouwd voor schelpenvisserij.

Over de overname van de vismijn door de veiling van Urk/Harlingen was Miroir duidelijk : 'Sommigen dachten dat het zou kunnen tegen eind vorig jaar. We voeren eind februari opnieuw onderhandelingen en ik denk niet dat de deal afspringt want Urk zou anders niet zoveel energie steken in de onderhandelingen. Een belangrijk onderdeel blijft de tewerkstelling. Die moet voor iedereen verzekerd blijven en we stellen ook als voorwaarde dat de vismijn nog minstens 10 jaar geëxploiteerd wordt.'

Van een nieuwe oproep, waar ook Zeebrugge kandidaat zou kunnen zijn, is er geen sprake.

Intussen raakte ook bekend dat er in 2009-2010 een nieuwe 'sloopronde' komt voor de Vlaamse vissersvaartuigen. Daarbij geeft de overheid slooppremies als de schepen uit de vaart genomen worden. Minstens 15 schepen zouden daarvoor in aanmerking komen. De vorige sloopronde dateert al van 4 jaar geleden.

Een reeks reders haalde de hoogste besomming in hun categorie en viel in de prijzen: Z.75 Zeldenrust (Eurokotters), O.231 Den Hoope (boomkorvisserij), O.316 Aegir (plankenvisserij), O.82 Nautilus (kustvisserij), O.554 Godelieve (warrelnetvisserij).

Comments