Fiscus maakt stukje van loonverlies goed

Geplaatst 9 nov. 2010 07:53 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:53 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De kans is levensgroot dat ruim 600.000 bedienden volgend jaar hun loon zien dalen. Maar de fiscus maakt dat voor een stuk goed door de fiscale grensbedragen ongemoeid te laten, zo meldt De Standaard.

Niet alleen onze lonen worden geïndexeerd, dat gebeurt ook met de fiscale grensbedragen zoals het maximumbedrag voor pensioensparen of de belastingbarema's. Die zouden normaal gezien net als de lonen ook zakken vanaf volgend jaar. ‘Dat zou voor het eerst sinds mensenheugenis zijn', zegt Koen Janssens, eindredacteur van Fiscale Actualiteit (Kluwer).

Volgens voorlopige berekeningen zou het bedrag van pensioensparen bijvoorbeeld met zo'n 10 euro dalen.

Maar dat zal niet gebeuren. De regering heeft immers beslist dat de jaarlijkse indexering van de grensbedragen geen aanleiding mag geven tot een lager bedrag dan het jaar voordien. En dat is goed nieuws voor de belastingplichtigen. De facto betaalt de fiscus op die manier een stukje van het loonverlies terug waarmee heel wat werknemers volgend jaar geconfronteerd zullen worden. Als de lonen wat omlaag gaan terwijl de fiscale barema's gelijk blijven, zal een groter stuk van het loon tegen een lager tarief belast worden.

De jaarlijkse loonindexering heeft in januari immers een minder aangename verrassing in petto voor ruim 600.000 werknemers, vooral bedienden. Door het mechanisme van de loonindexering — de aanpassing van het loon aan de inflatie van de consumptieprijzen — zal hun loon in januari dalen. Sinds mei is er immers sprake van een negatief inflatiecijfer. Concreet: de prijzen van de consumptiegoederen (zonder olieproducten) liggen nu iets lager dan vorig jaar.

Dat heeft grote gevolgen voor de 300.000 bedienden die vallen onder het zogenaamde aanvullend paritair comité (ANPCB). Maar ook voor nog eens zoveel bedienden die in zowat vijftig andere bedrijfssectoren en kleinere subsectoren actief zijn. Naar verwachting zal hun loon tot ongeveer een half procent zakken.

Maar ook voor mensen van wie het loon toch omhooggaat, is het uiteraard beter dat de barema's hetzelfde blijven. Die maatregel heeft bovendien tot gevolg dat de fiscale aftrekken, zoals voor bijvoorbeeld het pensioensparen of de woningleningen, onveranderd blijven.

Naar verluidt zou de maatregel niet zozeer ingegeven zijn door bezorgdheid voor de burger, maar om te vermijden dat de banken inkomsten zouden verliezen als hun klanten bijvoorbeeld voor een lager bedrag aan pensioensparen gaan doen.

Comments