Europese vakbonden vrezen voor acht miljoen nieuwe werklozen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:36 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:36 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De Europese vakbonden vrezen dat er dit jaar acht miljoen werklozen zullen bijkomen in de Europese Unie. De Europese syndicale koepel EVV pleitte vrijdag voor een nieuw grootschalig relanceplan, dat deels gefinancierd zou kunnen worden door bijkomend geld te drukken, zo meldt het persagentschap Belga.

Met een voorspelling van acht miljoen bijkomende werklozen gaan de vakbonden een stuk verder dan de Europese Commissie en de werkgeversorganisaties. De Commissie sprak eerder van 3,5 miljoen nieuwe werklozen, de Europese koepel van de werkgeversorganisaties BusinessEurope heeft het over 4,5 miljoen.

"Onze voorspellingen zijn pessimistischer", zo geeft confederaal secretaris Walter Cerfeda van het EVV toe. Volgens Cerfeda zal de werkloosheidsgraad "groter zijn dan 11 procent, met 7 tot 8 miljoen werknemers die hun job zullen verliezen".

Om het tij te keren, pleitten de vakbonden voor een nieuwe financiële injectie. Ze betogen dat de economie nood heeft aan een inspanning van twee procent van het bruto binnenlands product van de EU.

Het EVV dringt er daarom op aan dat de centrale banken meer geld in omloop zouden brengen. Een risico op inflatie ontwaren de vakbonden niet. In tegendeel, in syndicale kringen verluidde vrijdag dat het drukken van extra geld het risico op deflatie zal indijken.

Daarnaast vragen de vakbonden meer middelen uit Europese fondsen. Het Europees Sociaal Fonds zou bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan de financiering van plannen voor arbeidsduurvermindering in de lidstaten. Ook het Europese globaliseringsfonds, dat slachtoffers van delokaliseringen aan een andere job moet helpen, moet makkelijker toegankelijk worden, zo betoogt het EVV.

Comments