Eén op vijf Belgische werkgevers vindt moeilijk geschikt personeel

Geplaatst 9 nov. 2010 07:38 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:38 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Ondanks de economische crisis ondervindt in België één op de vijf werkgevers moeilijkheden om geschikt personeel te vinden, als gevolg van de schaarste op de kandidatenmarkt. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Net als de voorgaande jaren geraken vooral vacatures voor technici en arbeiders zeer moeilijk ingevuld. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van HR-dienstverlener Manpower naar het tekort aan talent.

In het onderzoek geeft 19 procent van de Belgische werkgevers aan moeilijk personeel te vinden, tegenover 26 procent in 2008 en 42 procent in 2006. Volgens Philippe Lacroix, managing director van Manpower België, "zet de crisis een rem op de rekruteringsactiviteit in ons land en neemt het aantal kandidaten op de arbeidsmarkt toe. Toch krijgt nog steeds een op de vijf werkgevers zijn vacatures moeilijk ingevuld. In de praktijk blijken de vaardigheden van de beschikbare kandidaten niet voldoende overeen te stemmen met de specifieke eisen die bedrijven in moeilijke economische tijden stellen. Precies dat onevenwicht baart heel wat werkgevers, maar ook kandidaten, zorgen."

De ranglijst van het moeilijkst in te vullen vacatures wordt aangevoerd door technici en geschoolde en ongeschoolde arbeiders. Die drie profielen eindigden ook vorig jaar hoog. De top-10 wordt aangevuld door beroepen uit heel uiteenlopende sectoren. Philippe Lacroix: "Nieuw in de top-10 van de knelpuntberoepen in 2009 zijn de commerciële profielen die door de gebrekkige talenkennis moeilijk te vinden zijn. Men vindt er verder ook IT-profielen in die niet alleen moeten beschikken over de nodige competenties en diploma's in IT maar ook over goede soft skills."

Wereldwijd hebben bijna evenveel werkgevers als vorig jaar het moeilijk om geschikt personeel te vinden: 30 procent tegenover 31 procent in 2008. België bevindt zich op hetzelfde niveau als de Verenigde Staten (19 procent), in Europa bedraagt de schaarste 25 procent.

Comments