Electrawinds investeert in Servië

Geplaatst 9 nov. 2010 07:36 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:36 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Electrawinds, producent van hernieuwbare energie uit Oostende, investeert in de eerste rendering plant in Servië. Het nieuwe project krijgt de naam “Zelena”, wat “groen” betekent in het Servisch. De overeenkomst is zopas ondertekend op het hoofdkantoor in Oostende. Midden 2010 moet het project operationeel zijn. Het gaat om een investering van 25 miljoen euro.

Zelena is een samenwerking tussen Electrawinds NV en een Servische partner. Beiden zijn voor 50 procent eigenaar. De rendering plant wordt gebouwd in Klenje, op zo’n 100 kilometer ten westen van Belgrado. Dit wordt het eerste renderingbedrijf van Servië, op vandaag is er geen centraal georganiseerde ophaling van slachtafval. Zelena wordt een voorbeeldproject en heeft intussen contracten afgesloten met meer dan 30 slachthuizen.

Electrawinds maakt met dit project haar pioniersrol waar als producent van hernieuwbare energie : het is een eerste stap naar verticale integratie. De verwerkte afvalvetten kunnen op termijn gebruikt worden als brandstof voor een biofuelcentrale - waar dierlijke en plantaardige afvalvetten verwerkt worden tot groene stroom.

Electrawinds heeft op vandaag 2 operationele biofuelcentrales in Oostende en Moeskroen. Via deze installaties wordt een meerwaarde gegeven aan afvalproducten door ze te verwerken én er groene stroom van te maken.

Comments