Eerste stroomstoot Electrawinds op 7 april

Geplaatst 9 nov. 2010 07:36 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:36 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De eerste stoomstoot van de biostoomcentrale van Electrawinds vindt plaats op dinsdag 7 april om 13 uur. De bouw van de centrale, aan de Solvaylaan 7,nadert de finale fase. Voor de goede werking van de stoomturbine is het belangrijk dat de installatie volledig zuiver is. Kleine verontreinigingen kunnen immers de tere schoepen van de turbine beschadigen. Dat kunnen kleine stukjes metaal zijn die na de werken zijn achtergebleven of roestplekjes. Om alles rein te krijgen wordt de stoomketel de komende weken verschillende keren “opgestookt” : alle leidingen worden onder hoge druk gebracht en schoongeblazen.

Tijdens het reinigingsproces komt een grote hoeveelheid stoom vrij die ontsnapt via een tijdelijke buis in de richting van het kanaal. Dit zal duidelijk zichtbaar en ook hoorbaar zijn (ondanks de aanwezigheid van een geluidsdemper) maar voor de buurtbewoners is er geen enkel veiligheidsrisico. Bewoners van de aanpalende straten kregen deze week een brief in de bus met meer uitleg. Deze zuivering gebeurt enkel in de opstartfase en is dus eenmalig.

De biostoomcentrale in Oostende is de duurste investering tot nu voor Electrawinds : 90 miljoen euro. Vanaf de zomer wordt hier groene stroom geproduceerd uit vaste biomassa zoals houtafval, graanresten maar vooral de organische fractie van huishoudelijk afval. De energie die vrijkomt is goed voor het jaarverbruik van 42 840 gezinnen.

Comments