Ecocheques schieten hun doel voorbij

Geplaatst 9 nov. 2010 07:47 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:47 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Leveranciers Accor en Sodexho kunnnen nauwelijks aan de vraag voldoen. Bovendien wordt de ecocheque vaak voor allerlei aankopen gebruikt, doordat verkopers en consumenten niet altijd goed zijn geïnformeerd.

In totaal hebben al meer dan 450.000 Belgen in de voorbije weken 125 euro cadeau gekregen in de vorm van de cheque, waarmee ze ecologisch duurzame producten kunnen kopen, melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Het principe van ecocheque werd in de zomer van dit jaar in het leven geroepen. De cheque was een crisismaatregel om de koopkracht van de burgers te verhogen, maar die koopkracht dan wel te focussen op producten en diensten van ecologische aard.

De cheques worden 1 keer per jaar uitgekeerd. Omdat ze dit jaar alleen voor de laatste 6 maanden werden ingevoerd, mogen ze een waarde vertegenwoordigen van 125 euro. In 2010 wordt dat 250 euro. Daarna volgt een evaluatie. Op dit ogenblik kan de ecocheque worden ingewisseld in zowat 2.000 filialen van een veertigtal winkelketens.

Tot nog toe zijn zowat 10 miljoen cheques voor een klein half miljoen werknemers verdeeld. Normaal zouden 1,2 miljoen werknemers de cheques voor het einde van het jaar moeten krijgen.

Op de sociale secretariaten wordt gevloekt over de bijkomende werkdruk. En bij tal van winkels krijgen de caissières de kriebels over opnieuw een nieuw betaalmiddel, dat alleen maar mag worden geïnd bij de aankoop van welbepaalde producten. In de praktijk wordt de ecocheque dan ook voor de aankoop van vanalles en nog wat gebruikt

Comments