Duits bedrijf kiest Oostende als vestigingplaats

Geplaatst 9 nov. 2010 07:38 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:38 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Ondanks de economische crisis slaagt Oostende er nog altijd in om nieuwe buitenlandse bedrijven aan te trekken. De Duitse producent van windturbines REpower uit Hamburg brengt haar Benelux-vestiging naar Oostende. Dr. Alex Birk van REpower ondertekende hierover dinsdag samen met havenvoorzitter Johan Vande Lanotte (SP.A) een concessie-overeenkomst. Op termijn betekent deze investering 30 tot 40 jobs voor Oostende.

Het bedrijf vestigt zich in een voormalig gebouw van de marine in de Esplanadestraat. ‘REpower is één van de meest geavanceerde producenten van windmolens. Zij hebben de haven van Oostende gekozen als uitvalsbasis voor de verdere ontwikkeling van hun bedrijf in België en in het buitenland, zowel op zee als op land’, licht havenvoorzitter Johan Vande Lanotte toe. ‘We zien in de Belgische windenergiemarkt veel potentieel, zowel op zee als op het land’, vult dr. Alex Birk aan.

Momenteel stelt REpower zes mensen tewerk op de site in Oostende. ‘We plannen op korte termijn een uitbreiding. Zo zoeken we elektriciens en servicetechnici’, zegt dr. Alex Birk van REpower. Het vroegere gebouw van de marine, dat de haven liet opknappen voor REpower, biedt voldoende plaats voor het bedrijf om nog uit te breiden’, vervolgt Johan Vande Lanotte. Hij is tevreden omdat hij erin slaagde om opnieuw een innovatief en toekomstgericht bedrijf naar Oostende te halen.

De nabijheid van de kaaimuren zijn essentieel voor REpower. ‘Zo kunnen ze het Belgische energiebedrijf C-Power op efficiënte wijze ondersteunen in het onderhoud van de eerste zes windturbines op de Thornton Bank’, weet Vande Lanotte. Deze zes windmolens werden door REpower geleverd en geïnstalleerd. Het is de bedoeling dat er op de Thornton Bank zestig windturbines komen.

Het Duitse moederbedrijf REpower Systems AG, dat in 2001 werd opgericht, realiseerde vorig jaar een omzet van 1,3 miljard euro. In totaal participeerde REpower tot op heden in meer dan 2.000 turbineprojecten, op het vlak van productie, ontwikkeling en constructie.

De focus van nieuwe ontwikkelingen in de Oostendse haven is meer en meer gericht op de sector van hernieuwbare energie. Ook de vestiging van REpower in de voorhaven past in dat plaatje. ‘Het ene bedrijf brengt het andere met zich mee, waardoor er zich een ware cluster vormt. Hierdoor wordt één en één niet twee, maar drie’, besluit havenvoorzitter Vande Lanotte.

Comments