Drie verloren jaren voor Belgische economie

Geplaatst 9 nov. 2010 07:43 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:43 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het duurt nog tot het derde kwartaal van 2011 voor het bbp in ons land opnieuw het peil van voor de crisis bereikt. Dat schrijft De Standaard.

De crisis is nu een jaar bezig, en het zal nog twee jaar duren vooraleer het bruto binnenlands product opnieuw het peil haalt van het derde kwartaal van 2008, het hoogste ooit.

De Belgische economie, zo bleek gisteren uit definitieve cijfers van Eurostat, incasseerde tijdens het tweede kwartaal nog een krimp van 0,3 procent. Daarmee komt de totale krimp van de Belgische economie sinds einde september 2008 uit op 3,7 procent.

In diezelfde periode, berekende Philippe Ledent van ING België, is de consumptie in ons land met 1,2 procent teruggevallen, verminderden de bedrijfsinvesteringen met 3,5 procent en dook de export zelfs 19 procent omlaag. Bovendien bleven bedrijven tijdens de crisismaanden met grote voorraden zitten. Het wegwerken daarvan kostte ons tussen einde september 2008 en midden dit jaar 1,5 procentpunt groei.

Maar sinds de zomer zijn er duidelijke tekenen van herstel. Die groene scheuten, zoals ze genoemd worden, lijken nu te ontluiken. Maar daarmee is de geleden schade nog niet hersteld.

Als open economie moet ons land het vooral hebben van de export, maar door de klappen die in de eerste helft van het jaar vielen, zal die ons dit jaar 1,3 procentpunt groei kosten. Daarmee is de achteruitgang van de buitenlandse handel goed voor bijna de helft van de verwachte krimp van de economie, die door ING op 3 procent geraamd wordt.

Volgend jaar wordt de bijdrage positief, maar de groei zal met ongeveer één procent erg bescheiden blijven en duidelijk onder het potentieel van ongeveer een half procent per kwartaal liggen. Tegen dat tempo zal het duren tot het derde kwartaal van 2011 voor het bruto binnenlands product opnieuw het peil bereikt van voor de crisis. Vermits het bbp piekte in het derde kwartaal van vorig jaar, gaan er door de crisis dus drie jaar verloren.

Ires, de onderzoekscel van de faculteit economie van de UCL, is nog pessimistischer. Zij voorspelt voor dit jaar een krimp van 3,1 procent, gevolgd door een groei van maar 0,7 procent in 2010. Het IMF verwacht zelfs een nulgroei voor de Belgische economie.

Comments