Distributietarieven energie zijn bevroren

Geplaatst 9 nov. 2010 07:24 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:24 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De verdelers van gas en electriciteit hebben in december bij de toezichthouder CREG een prijsverhoging ingediend van 18 procent voor elektriciteit en 8 procent voor gas, maar de CREG heeft dit geweigerd. Dat bericht Le Soir op basis van een 'vertrouwelijke nota' van de marktregulator.

De toezichtscommissie weigerde de prijsverhogingen om technische redenen (o.a de basis van berekening), maar ook omwille van juridische redenen, aldus de Brusselse krant.

Volgens de CREG respecteert het koninklijk besluit, dat in september in voege trad en diende als wettelijke basis voor de berekening, een Europese richtlijn niet.

Het kabinet van minister van Energie Paul Magnette (PS) erkent dat de Europese Commissie de Belgische Staat heeft berispt over de omzetting van de richtlijn, maar de Europese opmerkingen zijn niet van toepassing op dit dossier en het KB kan toegepast worden.

De prijsverhogingen uit de vertrouwelijke nota zijn hoofdzakelijk te wijten aan nieuwe verplichtingen van de regionale overheidsdiensten aan de netbeheerders. Volgens Le Soir wordt pas ten vroegste half mei een oplossing verwacht.

Comments