Daikin werft opnieuw 200 tijdelijke krachten aan

Geplaatst 9 nov. 2010 07:42 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:42 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Daikin werft 200 nieuwe tijdelijke krachten aan omdat de vraag op de markt stijgt. Vorig jaar moest de aircoproducent nog alle tijdelijke contracten en interimovereenkomsten afbouwen, zo meldt Het Nieuwsblad.

Daikin Europe is uit het economische dal aan het klimmen. Het aircobedrijf zag sinds november vorig jaar de verkoop afnemen met als gevolg de afbouw van alle tijdelijke en interimcontracten en de overgang naar één enkele dagploeg. Sinds gisteren is er opnieuw enig licht in de duisternis. De directie van Daikin Europe besliste op de ondernemingsraad om tweehonderd extra medewerkers op tijdelijke basis aan te werven en het merendeel van de productielijnen opnieuw over te schakelen van een dagploeg naar het tweeploegensysteem.

'Sinds vorig jaar werden de voorraden afgebouwd en de productiecapaciteit werd afgestemd op de verminderde vraag, maar deze zomer waren er opnieuw enkele positieve elementen in de verkoop merkbaar. De beslissing om 200 extra tijdelijke krachten aan te werven is een gevolg van recente positieve verkoopssignalen uit de verwarmings- en airconditioningmarkt. De keuze van twee jaar geleden om ons te diversifiëren op de verwarmingsmarkt, loopt beter dan we ingeschat hebben. We slaagden er ook in om extra projecten binnen te halen, met toestellen voor de commerciële markt die zowel kunnen koelen als verwarmen', zegt personeelsdirecteur Filip De Graeve in de krant.

Daikin Europe kondigde eind augustus al aan dat het een beperkt aantal lijnen terug over zou schakelen naar het tweeploegensysteem en dat het bedrijf vijftig tijdelijke medewerkers zou inzetten voor een periode van drie maanden. Gisteren werden deze plannen nog uitgebreid, maar de directie blijft voorzichtig.

'Dat we een maand vroeger overschakelen naar het tweeploegensysteem, komt doordat we willen inspelen op de vraag van de verdelers op de markt. We moeten echter met de voeten op de grond blijven staan en voorzichtig blijven omgaan met de economische crisis. Onze beslissing heeft een tijdelijk karakter. Omdat nog niet kan worden ingeschat of het herstel duurzaam is, werd in constructief sociaal overleg afgesproken om deze maatregelen continu te evalueren. Al stemt het ons wel hoopvol naar de toekomst toe', zegt Filip De Graeve.

Daikin is met 780 arbeiders en 500 bedienden de grootste private werkgever in Oostende. De 200 nieuwe werkkrachten zullen aangeworven worden uit de mensen die eerder al een tijdelijk contract hadden bij Daikin en uit structurele interims die specifiek op zoek zijn naar tijdelijk werk. 'Deze mensen krijgen als eersten de kans om bij ons aan de slag gaan. Als ze toehappen, kunnen ze een contract voor drie maanden ondertekenen.'

Comments