Crisis kostte Europa al meer dan 4 miljoen jobs

Geplaatst 9 nov. 2010 07:47 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:47 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

In de Europese Unie zijn 4,3 miljoen jobs gesneuveld sinds de economische crisis vorig najaar losbarstte. Luxemburg is het enige land waar sindsdien nog jobs bijgekomen zijn. Met een daling van de werkgelegenheid met 0,7 procentpunt hield België relatief gezien goed stand.

Uit het maandag gepubliceerde werkgelegenheidsverslag van de Europese Commissie blijkt dat de recessie de sinds 2000 bereikte groei van de werkgelegenheid in Europa teniet heeft gedaan. Dat bericht De Tijd. Door middel van arbeidstijdverkorting werd de impact enigszins getemperd, maar tussen het tweede kwartaal van 2008 en het tweede kwartaal van 2009 gingen niettemin 4,3 miljoen jobs verloren.

Zo steeg de Europese werkloosheidsgraad in een bestek van twaalf maanden met 2,5 procentpunt tot 9,2 procent in september. Vooral in Spanje, Ierland en de Baltische staten vielen zware klappen, met verdubbelingen en verdrievoudigingen van de werkloosheid. Mannen, jongeren, laaggeschoolden en werknemers met tijdelijke contracten ondervonden de meeste problemen.

Op de rigide Belgische arbeidsmarkt viel de impact van de crisis nog mee. De werkgelegenheid daalde in die periode met slechts 0,7 procentpunt.

In België verandert elk jaar slechts 18 procent van de werknemers van job, terwijl het EU-gemiddelde 22 procent bedraagt. In landen als Groot-Brittannië, Spanje en Denemarken verandert jaarlijks meer dan 25 procent van baan.

Intussen blijft langdurige werkloosheid een groot probleem. Bijna 45 procent van de gevallen van werkloosheid duurt meer dan een jaar, tegenover 10 procent in de Verenigde Staten.

Comments