Confederatie Bouw ziet toekomst in groene bouweconomie

Geplaatst 9 nov. 2010 07:43 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:43 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) kan een groene bouweconomie op termijn voor 16.000 bijkomende en duurzame jobs zorgen. Dat schrijft De Standaard. Ze vraagt de overheid om via een aangepast beleid dit te ondersteunen. Op anderhalf jaar tijd verdwenen er 2.700 jobs in de bouwsector. Dat blijkt uit een studierapport van het VCB dat donderdag werd voorgesteld.

Volgens de eerste cijfers van 2009 begint de daling van de bouwactiviteit ook de tewerkstelling in de sector aan te tasten. In België gingen er de laatste maanden ongeveer 4.500 jobs verloren, in Vlaanderen zevenhonderd.

De tewerkstelling is het sterkst gedaald bij de ruwbouwbedrijven. De voltooiingsbedrijven hebben voorlopig nog werk met de afwerking van woningen die veel eerder werden vergund. De VCB verwacht op korte termijn ook weinig beterschap. Het aantal vergunningen voor nieuwe woningen is dit jaar met 18 procent gedaald.

Toch is de VCB overtuigd van een groeipotentieel binnen de sector, dankzij een realisatie van een groene bouweconomie. Ze vraagt de Vlaamse regering daartoe een gunstig kader te scheppen voor de uitbreiding van de bodemsanerings- en recyclagesector, voor meer energiezuinige en onderhouden gebouwen en een verhoging van de investeringen in waterzuivering en riolering.

Comments